Coevorden – Inmiddels hebben vertegenwoordigers uit 75 steden en dorpen een gezamenlijke brief naar de politieke partijen gestuurd, zo meldt de organisatie INretail. Centrummanagers, ondernemers- en binnenstadverenigingen roepen massaal op om woensdag 3 maart de deuren te heropenen.

Ook Coevorden

“Handelsvereniging Coevorden en Centrummanagement waren zelfs één van de eersten, die de brief de deur uit hebben gedaan”, aldus Roeland Hup van de Coevorder Handelsvereniging. “Bovendien hebben wij de druk opgevoerd richting gemeente, provincie en de brancheorganisatie.”

Drentse wethouders

Bovendien hebben wethouders van alle twaalf Drentse gemeenten en de provincie een brief gestuurd naar minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken. Zij willen, dat de ondernemers perspectief wordt geboden. De tekst ervan is hieronder te lezen.

Verantwoord

“De initiatiefnemers willen zo snel mogelijk terug naar de situatie van voor 15 december toen de lockdown inging. “De huidige mogelijkheden om te kunnen ondernemen, zijn volstrekt onvoldoende”, aldus INretail. “Onze winkeliers, kappers, horecaondernemers en cultuursector zitten te springen om op een veilige, verantwoorde en gastvrije manier hun klanten en bezoekers weer te ontvangen. Hiervoor liggen per sector slimme plannen en maatregelen klaar. Plannen die bewezen effectief zijn, het mogelijk maken weer op een verantwoorde manier gastvrij te zijn en bijdragen aan het weer versterken van onze binnensteden,” schrijft algemeen directeur Jan Meerman.

Bij bijna driekwart van de gesloten winkels kelderde de omzet in januari 60 tot 100 procent blijkt uit onderzoek met 1.300 deelnemers. Van de ondernemers is 72 procent heel erg bezorgd over het voortbestaan van de zaak. Het aantal ondernemers met liquiditeitsproblemen stijgt naar 56 procent. “De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren”, concludeert INretail. Ondernemers duiken steeds dieper in de schulden. Winkeliersverenigingen, centrummanagers en ondernemersverenigingen melden toenemende spanning en groeiende actiebereidheid.