Dalen – De officiële opening van de vier wandelroutes in Dalen en de onthulling van een informatiebord vinden plaats op zaterdag 30 november. De opening wordt gekoppeld aan een wandeldag.

De wandelwerkgroep van Dorpsbelangen Dalen heeft vier wandelingen van 10 km uitgezet in en rond Dalen. “We hebben er veel plezier aan beleefd”, aldus Wendelien Böttger, lid van de werkgroep.

Naar aanleiding van de Dorpsvisie Dalen zijn allerlei plannen uitgewerkt, waarvan de wandelroutes onderdeel zijn. “Onze groep bestaat uit Wim Vogelzang, Harry Ruinemans, Roelof Beek, Riekus Hazelaar en ikzelf. Ik ben een fervent wandelaar en daarom vroeg Wim Vogelzang mij om in de werkgroep te komen.”

Kennis en inbreng

Het bevalt Wendelien uitstekend. “Het leuke binnen de groep is, dat iedereen zijn eigen kennis en inbreng heeft.” Wendelien en haar man kwamen zo’n achttien jaar geleden vanuit Baarlo (Noord-Limburg) naar Dalen in verband met het werk van Wendelien. “Ik heb vooral gewerkt in de ziekenhuizen in Meppel en Hoogeveen. Ik maakte daarom niet zoveel mee van het dagelijks leven van Dalen, dat is nu wel anders”, lacht zij.

“We zijn als werkgroep zo’n twee jaar bezig geweest met de routes. We hadden elk de opdracht om een route te maken. Roelof en ik hebben de routes lopend uitgezet, de overige werkgroepleden deden dat veelal per fiets. Daarna hebben we alle beschrijvingen uitgewerkt en hebben Roelof en ik de routes weer gelopen.”

Reacties

“In mei hebben we een wandelweekend gehouden, waaraan boven verwachting zo’n tachtig mensen meededen. Veel Dalenaren vonden de routes verrassend. Bovendien kregen we leuke reacties van bijvoorbeeld Snijders Wachtum, waar wandelaars welkom zijn voor een kop koffie. Ook het atelier aan de Loosche Mars verwelkomt wandelaars graag.”

Steeds leuker en mooier

Toen dat klaar was, moesten er nog aanpassingen worden gedaan. Wendelien legt uit: “Recreatieschap Drenthe heeft de opdracht gekregen om een wandelnetwerk in Drenthe te ontwikkelen. Wij sluiten daar graag op aan en hebben toen wijzigingen in de routes aangebracht. Daarbij hebben we meer meer onverharde wegen in de routes opgenomen. “Ik heb allerlei bijzondere paden ontdekt. Het werd steeds leuker en mooier!” vertelt zij enthousiast.

“Ik heb de routes met gps gelopen, zodat de afstanden correct zijn. We hebben vervolgens de routes uitgezet en we hebben samen zo’n 250 routepaaltjes geslagen.”

Boekwerkje

Er is een boekwerkje gemaakt waarin naast de routebeschrijvingen foto’s en informatie over de wetenswaardigheden staan. Ook zijn de rustmogelijkheden aangegeven.

“Iedereen heeft een deel van de tekst voor zijn rekening genomen. We hebben er nog wel even over gediscussieerd hoe lang de teksten moesten zijn en hoeveel informatie we wilden geven. We hebben ook ons licht opgestoken bij mensen, die veel van de omgeving weten. We zijn het er natuurlijk prima over eens geworden. De meeste foto’s voor het boekje zijn gemaakt door Frits Mölder.”

Gaandeweg moesten beschrijvingen worden aangepast. “Bijvoorbeeld over de molens, die van eigenaar of molenaar veranderden. Het was mooi om te doen, want je leert er zelf ook veel van.”

Thema’s

“Er zijn vier routes uitgezet van elk 10 kilometer en elk met een eigen thema. De vier routes tezamen zijn een marathon. De routepaaltjes hebben allemaal hun eigen symbool, behorend bij de wandelingen. Alle routes beginnen en eindigen bij de kerk.

De wandeling naar De Huttenheugte kreeg als thema natuur (met een groene vogel op de routebordjes), het thema van de wandeling in en rond Dalen is cultuur en historie (rode molen), die van Wachtum is landbouw en boerderijen (bruine trekker) en de route over ‘t Grootveld bewegen en gezondheid (blauwe wandelaar).

Opening

De officiële opening van de wandelroutes op zaterdag 30 november is om 10.30 uur. “Hierbij”, aldus Wendelien, “wordt het wandelboek gepresenteerd en wordt het informatiepaneel onthuld op het het plein voor de kerk.”

Wandeldag

Aan de opening is een wandeldag gekoppeld. Elke wandelaar die meedoet op 30 november krijgt bij de start het wandelboekje en een kopje koffie met iets lekkers voor 2,50 euro. De deelnemers worden om 10.00 uur verwacht. Na de officiële opening kunnen de wandelaars een keuze maken uit de vier wandelingen. Na 30 november zal het wandelboekje voor 2,50 euro te koop zijn bij de kantoren van ToReCo. Bovendien komen er nog flyers, die op diverse locaties kunnen worden neergelegd.

De opening vindt plaats in samenwerking met Recreatieschap Drenthe en ToReCo. Dalen wil zich graag profileren als het wandeldorp in Drenthe.

Aanmelding

Voor de officiële opening en deelname aan de wandelroutes op zaterdag 30 november om 10.00 uur kunnen belangstellenden zich aanmelden via mail: wandelwerkgroep@dorpsbelangen-dalen.nl.

Dank

“We konden”, vertelt Wendelien, “de routes uitzetten dankzij verschillende bijdragen, zo heeft ToReCo een deel van de kosten voor het wandelboekje betaald en stelde het Recreatieschap paaltjes beschikbaar, terwijl Dorpsbelangen de bordjes voor de routepaaltjes heeft bekostigd. Ook waren er bijdragen van Ons Dalen en de gemeente Coevorden.”

Plannen

Wendelien laat weten, dat er nog een aanvraag loopt voor een subsidie in het kader van gezondheid en bewegen. “We willen bijvoorbeeld nog beweegtoestellen plaatsen en we willen graag de vogelborden op de route richting Huttenheugte vernieuwen.”

Verder wordt gedacht aan een app waarin iemand in het Drents en/of Nederlands uitleg geeft over de bezienswaardigheden langs de routes. “Dat willen we na de opening uitwerken. Bovendien loopt eenieder van onze werkgroep eenmaal per maand de routes na om te kijken of alles nog in orde is.”

Wandelvirus

Wendelien wandelt graag. “Mijn grootste wens was altijd om naar de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te lopen. Mijn man vond dat, toen ik stopte met werken, het er maar eens van moest komen. Ik ben toen van Porto naar Santiago gelopen, een geweldige ervaring.” Wendelien liep ook het Pieterpad van Pieterburen naar de Sint Pietersberg bij Maastricht. “Dan zie je hoe mooi en afwisselend het Nederlandse landschap is. Dit jaar heb ik bovendien van Assissi naar Rome gelopen. Ja, ik heb er zeker het wandelvirus aan overgehouden. Het is heerlijk om buiten te zijn en te bewegen, je komt helemaal tot rust.”

Bron: Lelie van Dalen.