Dalen – De heer Hendrik Berends heeft vandaag de respectabele leeftijd van 102 jaar bereikt. Hij is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Coevorden. Berends kreeg vanochtend in zijn appartement in woonwijkcentrum Selkersgoorn bezoek van burgemeester Renze Bergsma. “U heeft nu de koppositie ingenomen”, aldus Bergsma.

De heer Berends redt zichzelf nog volledig. Hij kookt voor zichzelf, doet de boodschappen en maakt regelmatig een ommetje met de scootmobiel naar zijn voormalige woonplaats of Coevorden. Slechts twee uur per week heeft hij huishoudelijke hulp. Hij leest de krant nog zonder bril en kijkt heel graag naar sport op de televisie. Daarnaast puzzelt hij graag. Vroeger speelde hij wel bij Ons Genoegen in Wachtum, eerst speelde hij klarinet, later roerde hij de grote trom.

Hendrik Berends werd geboren en getogen in Wachtum en had één broer. Jarenlang was hij werkzaam op zijn boerderij aan de Vogelpoel. Hij bleef lang ongetrouwd, maar op zijn 64ste stapte hij toch nog in het huwelijksbootje met Annie. Hij had haar ontmoet tijdens zijn allereerste vakantie in Oostenrijk nadat hij was gestopt met de boerderij. Hij kreeg er op die manier een stiefzoon bij. Het paar verhuisde naar Dronten, waar Annie vandaan kwam. Hendrik en Annie woonden er met veel genoegen gedurende 28 jaar tot Annie in 2011 op negentigjarige leeftijd overleed.

Na het overlijden van zijn vrouw wilde Berends terug naar zijn geboortegrond. Hij woonde eerst in de Kieftenhof en sinds augustus 2021 in Selkersgoorn.

Vandaag heeft Berends bezoek van een achterneef en zijn vrouw en een nicht. Morgen komen de stiefzoon en partner naar Dalen.