Dalen – Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet, een strijkijzer dat niet meer stoomt, een trui met mottengaatjes? Het Repaircafé helpt bezoekers graag. Donderdag om de veertien dagen is het Repaircafé geopend in de bibliotheek aan de Molenwijk in Dalen. De eerstvolgende datum is 21 oktober.

Tussen 9.00 en 13.00 uur staan vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Gereedschap en materialen zijn aanwezig, zodat bezoekers ook zelf aan de slag kunnen. Allerlei goederen, die het niet meer doen, zijn welkom.

Hiermee wil de Bibliotheek Dalen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Knels Laméris. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met dit café willen we daarin verandering brengen.” Repareren bespaart geld en kostbare grondstoffen en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot.

Contacten

Het Repaircafé is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Jans Gossen (een van de vrijwilligers): “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, kan dat leiden tot leuke contacten in de buurt.”

Cadeau Lions

Serviceclub Lions Coevorden-Dalen schonk een gereedschapskar met inhoud aan het Repaircafé, dat werd afgelopen donderdag overgedragen door Wieger Bakker van de Lions.

Foto: Wieger Bakker (rechts) draagt het geschenk over aan twee vrijwilligers.