Coevorden – De (amateur-)archeologen en vrijwilligers van ArcheoHotspot Coevorden onderzoeken iedere zaterdag vondsten die zijn gedaan in Coevorden. Ook verrichten ze onderzoek en verzamelen ze informatie over de objecten.

“Af en toe zit er een bijzonder vondst tussen”, vertelt amateurarcheoloog Arjan Vrielink. “Zoals deze baardmankruik, gevonden bij de Bentheimerpoort in Coevorden.”

De kruik is afkomstig uit Stadtlohnen/Vreden. Vermoedelijk is de kruik tussen 1750 en 1825 gemaakt. Volgens Arjan worden de kruiken vaak beschreven als ‘Raeren’ of ‘Keuls’ steengoed, maar dit is niet correct. “Dat kun je zien aan het baksel en het oortje/tuitje”, vervolgt Arjan, “deze zijn vaak anders dan Raren/Keuls steengoed. Ook is de buik vaak dikker en zijn de decoraties anders.”

Het museum deed een oproep om de vinder van de kruik op te sporen. Die heeft zich inmiddels gemeld.De kruik is gevonden door twee medewerkers van de firma Meppelink. Dat bedrijf verricht werkzaamheden bij de Bentheimerpoort in opdracht van projectontwikkelaar Jeroen Hoekstra. “Medewerkers stuitten op de kruik”, aldus Hoekstra. “Ik ben ingelicht over de vondst en heb de kruik naar het museum gebracht.”

Directeur/conservator Rik Klaucke van het museum is blij dat de vinder zich heeft gemeld. “We weten nu waar de kruik is gevonden en daardoor kunnen we beter onderzoek doen.

Foto: Arjan Vrielink.