Coevorden – Dit jaar is het 80 jaar geleden dat bijna alle Joden uit Coevorden zijn weggevoerd. Stichting Synagoge Coevorden (SSC) herdenkt dit op verschillende momenten in de maand oktober. Op dinsdag 25 oktober, vanaf 14.00 uur, worden twaalf Stolpersteine onthuld. Familieleden zullen bij de onthulling aanwezig zijn. Op vrijdag 28 oktober vanaf 19.00 uur houdt SSC het project Open Joodse Huizen. Belangstellenden bezoeken op deze avond drie huizen waar voor de razzia van 2 oktober 1942 Joden woonden. Daar worden de verhalen van de drie families verteld.

De bijeenkomsten zijn gratis en iedereen is welkom in het synagoge-museum, Kerkstraat 36 Coevorden. Het is wel fijn als mensen zich aanmelden via secretaris@synagoge-coevorden.nl.

Stolpersteine

De Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Voor iedere voormalige en vermoorde bewoner wordt een struikelsteen gelegd. Dit najaar worden Stolpersteine gelegd voor David en Elisabeth Keizer-Stohlberg; Hartog en Mietje Frank-Zilverberg en hun dochtertjes Kitty en Sarina; Johanna Frank-Godschalk, haar dochter Marianne, zoon Salomon en neef Jozeph Cohen en voor Marcus en Keetje Frank-Troostwijk.

Open Joodse Huizen

Bij het project Open Joodse Huizen worden de huizen bezocht waar de families van David Krammer, Maurits van Coeverden en Lazerus Nieweg woonden. Over deze families is veel informatie gevonden, zodat SSC kan vertellen hoe het leven van deze mensen is geweest. David Krammer en zijn vrouw Mietje waren 79 en 78 jaar. Maurits overleeft de Holocaust, maar zijn vrouw Wilhelmina en dochtertje Jenny zijn vermoord op 31- en 5-jarige leeftijd. Lazerus Nieweg en zijn vrouw Rosetta waren 73 en 74 jaar toen ze in Sobibor werden vermoord. Mozes Jacob van Coeverden was met Gesina Nieweg getrouwd. Zij woonden bij de ouders van Gesina in huis en hadden een zoontje Joël. Mozes was 33 jaar, Gesina was 36 en de kleine Joël was net 2 jaar geworden toen zij omkwamen in de gaskamers.