Dalen – Wie wil genieten van Dalen en omgeving kan gebruikmaken van vier wandelroutes. Een informatiebord staat op het plein bij de kerk en routeboekjes zijn te koop bij Drogisterij Annico op winkelcentrum De Waag, bij de horecabedrijven en de kantoren van Tourist Info in de gemeente.

Afgelopen jaar zette de wandelwerkgroep van Dorpsbelangen Dalen vier wandelingen van 10 km uit in en rond Dalen. De routes passen in het wandelnetwerk van Recreatieschap Drenthe. In de routeboekjes staan kaarten, routebeschrijvingen, foto’s en wetenswaardigheden. De routes zijn voorzien van paaltjes.

De vier routes hebben elk een thema: natuur, cultuur en historie, landbouw en boerderijen en bewegen en gezondheid. Alle routes beginnen en eindigen bij de kerk in Dalen.

De wandeling naar De Huttenheugte heeft als thema natuur (met een groene vogel op de routebordjes), het thema van de wandeling in en rond Dalen is cultuur en historie (rode molen), die van Wachtum is landbouw en boerderijen (bruine trekker) en de route over ‘t Grootveld bewegen en gezondheid (blauwe wandelaar).