Benneveld/Aalden/Zweeloo – Dit weekend staan Aalden, Benneveld en Zweeloo bol van de activiteiten in het kader van het ‘Cultuurpad-in-de-kijkerweekend’ in Benneveld, Aalden en Zweeloo.

In het kerkje van Zweeloo was vandaag en is morgen, zondag, het ‘Project 1296’ te zien. Het is een kunstproject van Sjoerd Visser (met roots in Zweeloo), ontstaan uit het idee dat met vier dobbelstenen in theorie 1296 cijfercombinaties mogelijk zijn. Dat heeft Visser vertaald door op 1296 plekken beschilderde blokken neer te zetten en te fotograferen. Verder toont hij schilderijen en foto’s met als thema ‘Different walls and landscapes’. Kinderen kunnen kubussen versieren. De maker van het mooiste exemplaar krijgt een prijsje. Verder is er een dobbelstenen-spreekwoordenquiz voor kinderen én ouders met een prijsje voor de goede inzendingen.

Irene Visser uit Zweeloo, de zus van Sjoerd, verzorgt elk heel uur miniconcerten op het orgel, dat in 1904 gebouwd werd door Jan Proper.

Alleen vandaag was er een open dag in dorpshuis De Spil, waar Sweelodie optreden. Diverse verenigingen uit Aalden en Zweeloo presenteerden zich.

Vandaag was er verder de jaarlijkse buitenschilderdag van Tourist Info in Oud-Aalden en bij de Jantina Hellingmolen. Die werd besloten met een eindpresentatie in De Drieklank in Aalden. Er was bovendien een foto-expositie.

Monumentendagen

Dit weekend zijn bovendien de Open Monumentendagen. De Jantina Hellingmolen, een korenmolen uit 1891, is beide dagen geopend en in bedrijf. Ook zijn geopend De Waog met historische gereedschappen en een weegbrug in Oud Aalden, het kerkje van Zweeloo en de smederij aan de Kruisstraat in Zweeloo.

Markt Benneveld op zondag

Op de Brink in Benneveld wordt zondag 11 september van 13.00 tot 17.00 uur een feestelijke markt gehouden. Tijdens deze markt toont een aantal inwoners van Benneveld wat ze doen op het gebied van kunstzinnige activiteiten: schliderijen, quilts, wolproducten, bloemsierkunst, mode en het maken van muziek. Sprekers vertellen over de historie van de brink, diverse appelrassen en de functie van bijen. Ook zijn er schapen en paarden te bewonderen in en rondom Benneveld.

Molen op zondag

Op zondag 11 september zijn er allerlei activiteiten rond de Jantina Hellingmolen in Aalden. Er zijn activiteiten als het drukken met een linosnede, het maken van een eigen kunstwerk en het bedrukken van een T-shirt of tasje. Er staat een kleine cadeautjeskar, er is ijs van de lokale ijsmaker en bezoekers kunnen kijken naar het blokgooienspel. Natuurlijk kan een kijkje worden genomen in de molen en wordt een minitentoonstelling van poppen gehouden. Muziek staat ook op het programma.

Schrijverscollectief

In grand café LiBo aan de Aelderstraat 6 in Aalden presenteert het Schrijverscollectief A t/m Z ook morgen het gezamenlijke werk ‘Het verborgen pad’ en eigen boeken. Zie hiervoor de link onderaan dit artikel.

Activiteiten in de horeca en galeries

In het Hoes van Hol-An aan Oud Aalden 11 in Aalden was vandaag een verhalenverteller. In Herberg de Aelderstroom is er muziek van The Magnolians op zondagmiddag. In Bistro Tante Sweel aan de Hoofdstraat in Zweeloo zijn er diverse exposities en er zijn galeries geopend en wel van: Aelderhooghe, edelsmid Joke Holwarda; Koemarsendrift 4, Oud Aalden; keramiste Patty Ament, Kruisstraat 7, Zweeloo; Atelier Bert Robben, kunstschilder, Kruisstraat 25, Zweeloo; Kunstenaarsherberg, Hoofdstraat 15, Zweeloo; zomerexpositie KunstKring Zweeloo; El Papel Kunstgalerie, Hoofdstraat 3. Zweeloo.

Kinderen kunnen gaan vilten bij Corina van der Weerden bij De Waog.

Cultuurpad

Het weekend staat in het teken van het Cultuurpad van Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022. De nadruk ligt op de trajecten in en rond Zweeloo, Aalden en Benneveld. Wandelaars kunnen een bezoek brengen aan alle activiteiten. De trajecten van het cultuurpad zijn Benneveld-Aalden, 5,2 km, en Aalden-Zweeloo, 5,7 km. De wandelingen zijn online beschikbaar via welkomincoevorden.nl/cultuurpad. Het wandelboekje is voor 9,95 euro te koop bij de kantoren van Tourist Info in de gemeente. Met inzet van vrijwilligers uit alle dorpen en de stad in de gemeente Coevorden is een langeafstandswandeling van meer dan 200 kilometer uitgezet. Het Cultuurpad ‘Van De Kiel tot Steenwijksmoer’ bestaat uit 23 trajecten.

Meer te doen in de gemeente

In de gemeente Coevorden is dit weekend nog meer te doen in het kader van de Monumentendagen. Zie hiervoor de link onderaan dit artikel.

Veel te doen op Monumentendagen