Coevorden – Coevorden is culturele gemeente van Drenthe vanaf de zomer van 2021 tot en met het jaar 2022. Het programmaplan ‘Verbonden in Verhalen’ is de basis voor een jaar vol historie, erfgoed en culturele initiatieven.

Het eerste plan dat via een nieuwsbrief wordt gepresenteerd is de productie van muziektheaterspektakel ‘t Haantje in september. Er zijn acht tot tien voorstellingen, die worden gespeeld nabij een boorlocatie, bij voorkeur in de buurt van ‘t Kraterbosje in ‘t Haantje. Aan deze productie werken enkele professionals mee.

Vrijwilligers

Verder zijn meer dan honderd vrijwillige spelers nodig. Daarvoor wordt samenwerking gezocht met toneelverenigingen, acteurs, figuranten, muzikanten van muziekverenigingen, bands of individuele deelnemers, zangers en zangeressen, dansinstituten en dansers van allerlei leeftijden, lokale (horeca)ondernemers, lokale en regionale dienstverleners voor onder andere licht, geluid, podium, beveiliging. Jongeren worden met name uitgenodigd. Daarnaast zijn er vrijwilligers nodig voor onder andere decorbouw, kostuums maken, kappers, grimeurs, kaartverkoop en -controle, gastdames/-heren, techniek, pr, hand- en spandiensten, foto- en filmopnames, schoonmaak- en opruimwerkzaamheden, op- en afbouw en horeca-activiteiten.

Wie wil meedoen, dient zich voor 1 oktober aan te melden via culturelegemeente@coevorden.nl.

De organisatie is in handen van BUOG, Bedenkers & Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen, onder andere bekend van de grote muzikale en beeldende voorstelling op het TT-Circuit genaamd Jumping Jack. BUOG werkt nauw samen met het kernteam Culturele Gemeente.

Voorlichtingsavond

Er is een voorlichtingsavond op dinsdag 8 september vanaf 20.00 uur in de zaal van restaurant Wielens in Noord-Sleen. Aanmelden daarvoor kan ook via culturelegemeente@coevorden.nl. Per vereniging kunnen twee personen komen.

Audities

In oktober/november volgen de audities, waarna in december 2020 met de leesrepetitie wordt gestart. In maart/april 2021 zijn de repetities op zaterdag, daarna op dinsdagavond met een onderbreking van 19 juli tot en met 15 augustus in verband met de zomervakantie

Inhoud stuk

De grond rond de boortoren in het gasveld Sleen 2 bij ’t Haantje begint langzaam te borrelen. Het is 1 december 1965, enkele aanwezigen rennen voor hun leven. Er klinkt oorverdovend gerommel als de aarde plots de 50 meter hoge boortoren en enkele caravans opslokt.

Rondom deze gebeurtenis en deze locatie wordt een muziektheaterproductie opgevoerd. Een meertalige voorstelling in onder andere het Drents, Nederlands, maar ook buitenlandse talen, over macht en manipulatie en rond het gebruik van de aarde. Natuur versus fossiel gewin, het landschap tegenover de boorlocatie.

Trots

Het college van b en w is trots, dat Coevorden in 2021/2022 culturele gemeente van Drenthe is. “We hebben in onze hele gemeente enorm veel te bieden; voor inwoners én voor gasten. Daarnaast vieren we in 2022 dat 350 jaar daarvoor Coevorden werd ontzet. Een goed moment om de prachtige historie van onze gemeente te laten zien en te vertellen”, aldus burgemeester Bert Bouwmeester en wethouder Jeroen Huizing, die onder meer cultuur in zijn portefeuille heeft.

Thema

“Het thema is ‘Verbonden in Verhalen’. Dat geeft alle ruimte om de verhalen van toen en nu en voor de toekomst uit onze hele gemeente uit te dragen. We hopen, en gaan er eigenlijk wel vanuit, dat vele inwoners en culturele organisaties meedoen om van dit culturele jaar een succes te maken.”

Kernteam

Een kernteam coördineert de vele initiatieven en zorgt voor ondersteuning. Dit kernteam bestaat uit projectleider Roelie Lubbers als vertegenwoordiger uit de samenleving. Daarnaast bestaat het team uit verschillende medewerkers van de gemeente met kennis van cultuur, organisatie en communicatie. Bij de activiteiten wordt zoveel mogelijk samengewerkt met andere, reeds bestaande verenigingen en stichtingen.