Coevorden – Als eerste supermarkt in Drenthe kreeg Coop Martijn Seiger vanochtend het vignet ‘Gezondere supermarkt’. Martijn Seiger kreeg het vignet in brons uit handen van sportwethouder Joop Brink. De uitreiking was juist vanochtend, omdat momenteel de Sportweek gaande is waarvoor Coevorden één van de vijf gastgemeenten van de NOC*NSF is.

De campagne ‘100 gezondere supers’ is bedoeld voor supermarkten die zich maatschappelijk willen inzetten om de omgeving gezonder te maken. De campagne is een initiatief van Drenthe gezond in samenwerking met de provincie Drenthe, de Drentse gemeenten en Retrospect Boekproducties.

Voorbeeld voor Drenthe

Coop Martijn Seiger is met het vignet ‘Gezondere supermarkt’ een voorbeeld voor de rest van Drenthe. “De vraag was wat wij in Drenthe kunnen doen om de gezonde keuze voor de klant gemakkelijker te maken”, aldus Dorien van de Kant, coördinator van Drenthe gezond. “Wij zochten contact met Retrospect, die al jarenlang consumentenacties in de supermarktbranche verzorgt.” Daarom was ook Alfred Schoenmaker van Retrospect naar Coevorden gekomen.

Dorien vervolgde: “Een gezondere supermarkt stimuleert haar klanten een gezondere keuze te maken en zorgt er door winkelinrichting, aandachtstrekkers en passende aanbiedingen voor dat de klant deze keuze ook makkelijker maakt.” Als voorbeeld noemde zij de aanbiedingen bij de kassa. “Deze plekken kunnen gezonder worden ingericht. Daarnaast kunnen gezonde producten worden voorzien van schapkaartjes met de tekst ‘Gezondere keuze’.”

Wethouder Joop Brink was hartstikke trots. “Juist deze week is er veel aandacht voor gezonde voeding. Ik ben erg trots op de Coop. Martijn steekt zijn nek uit en dat waardeer ik zeer. Ik hoop op een vervolg in Drenthe.”

“We gaan voor goud”

Martijn Seiger kreeg in zijn winkel al snel de vraag of daardoor het assortiment zou veranderen. “Dat is niet het geval, maar klanten kunnen nu wel duidelijker kiezen voor gezondere producten.” Voor een gezondere supermarkt zijn er drie gradaties: brons, zilver en goud. “Wij hopen straks als Plus heel Coevorden te kunnen bedienen. Onze teamgeest is vernieuwend. Wij houden bij de verbouwing rekening met gezonder eten en we gaan dan ook voor het gouden vignet. Je moet als maatschappelijke partner de handschoen durven op te pakken.”