Coevorden – Van zaterdag 9 tot en met zondag 17 oktober wordt de jaarlijkse Regenboogweek in Drenthe gehouden. Onder het motto ‘Coevorden bekent kleur’ is er een uitvoerig programma van het Diversiteitsplatform Coevorden. Daarin zijn vertegenwoordigd Anneke Welink van de gemeente Coevorden, Stefan Snoeijer van Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Saskia Kluwen van Theater Hofpoort, Lars Hoedemaker vanuit de gemeenteraad en de Jongerenraad Coevorden.

Daarnaast is samenwerking gezocht met andere organisaties, zoals Bibliotheek Coevorden, de PKN-kerken, Stedelijk Museum Coevorden, Galerie Kunst op Vijf, Theater Hofpoort/De Fabriek, Historische Vereniging Coevorden, Maatschappelijk Welzijn Coevorden, onderwijs, de zorg, de ouderenbond, ondernemers en kerken.

Zaterdag 9 oktober: start

De Regenboogweek begint om zaterdag 9 oktober met een regenboogestafette met een grote finale op de Markt in Coevorden. Hieraan verlenen medewerking Loopgroep Codac, Loopgroep Coevorden en de Buurtsportcoaches. De finale is om 16.00 uur in samenwerking met dansschool In2Dance met ‘Wave your flag’.

Zondag 10 oktober: kerkdienst

Zondag 10 oktober is er een Regenboogviering in de hervormde kerk aan de Kerkstraat in Coevorden. Voorganger is ds. Henriëtte Kauffmann. Het thema”, aldus Henriëtte Kauffman, “is ‘Oordeel niet’. Jezus is immers het voorbeeld van onvoorwaardelijke liefde.” De dienst duurt van 10.00 tot circa 11.00 uur, waarna kan worden nagepraat.

Maandag 11 oktober: film

Maandag 11 oktober is de Nationale Coming Out Day. Die dag is de film ‘Priscilla queen of the desert’ in het pand van Maatschappelijk Welzijn aan de Van Eijbergenstraat. De film gaat over drie showgirls – twee travestieten en een transseksueel- uit Sydney. Ze zijn het leven in de grote stad beu. Het drietal besluit een uitnodiging aan te nemen voor een optreden in Alice Springs, midden in de woestijn. In hun oude bus, Priscilla gedoopt, beginnen zij aan een reis vol komische, bizarre en gevaarlijke avonturen.

Woensdag 13 oktober: (S)EXPERIMENT

Theater Hofpoort heeft in samenwerking met het Diversiteitsplatform voor woensdag 13 oktober de voorstelling (S)EXPERIMENT van Kirsten van Teijn op het programma staan. De voorstelling begint om 20.15 uur. De entreeprijs is inclusief roze koek. (S)EXPERIMENT is een kleurrijke en muzikale cabaretvoorstelling over gender, seksualiteit en identiteit. In het programma onderzoekt Kirsten vormen van liefde in de 21e eeuw. Vol optimisme en zelfspot neemt ze je mee in haar leven met vriend én vriendin. Want waarom zou je moeten kiezen voor één liefde of één sekse? Kaarten zijn te koop via de website www.theaterhofpoort.nl en elke vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur in De Fabriek.

Donderdag 14 oktober: pubquiz

In Stadscafé Vancouver is er op donderdag 14 oktober een pubquiz onder leiding van Jarno Kikkert. De deelnemende teams kunnen strijden om de Regenboogbokaal. “We proberen vanuit de gemeenteraad, Theater Hofpoort en Maatschappelijk Welzijn een team te vormen”, liet Saskia Kluwen weten. “Er kunnen tien teams meedoen. De quiz wordt afgesloten met karaoke.”

Vrijdag 15 oktober: Splinter Chabot

In samenwerking met Diversiteitsplatform Coevorden en Bibliotheek Coevorden is Splinter Chabot op vrijdag 15 oktober in Coevorden. Overdag houdt hij een lezing op De Nieuwe Veste en vanaf 20.15 uur geeft hij in De Fabriek van Theater Hofpoort een theatercollege. Zijn boek ‘ConfettiRegen’ gaat over de ontdekking dat je anders bent dan je omgeving en anders dan wie je wilt zijn. Zijn tweede boek ‘Roze Brieven’ is een bundeling van de reacties op zijn eerste boek en zijn eigen reactie op die brieven. Hij wordt geïnterviewd door Annette Timmer. Kaarten zijn te koop via de website www.theaterhofpoort.nl en elke vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur in De Fabriek.

Zaterdag 16 oktober: roze zaterdag

Het is zaterdag 16 oktober roze zaterdag. De ondernemers in het centrum delen een traktatie uit aan aan klanten. Zij worden verzocht om die dag de regenboogvlag te laten wapperen. Er wordt gezorgd voor roze entertainment in het centrum.

Zondag 17 oktober: modeshow

Stedelijk Museum Coevorden zorgt voor een historische modeshow. De show is in samenwerking met kostuumwinkel Stichting Oud Oranje uit Assen. Daarvoor worden nog vijftien vrijwilligers gezocht. Tijdens de modeshow zijn er geen grenzen voor vrouwen- en mannenkleding. Na afloop is er een borrel voor de organisatie, deelnemers en vrijwilligers van de Regenboogweek.

De Schutse: voorstellingen

In woonwijkcentrum De Schutse zijn twee besloten voorstellingen van Aal Goud vanuit het COC, de belangenvereniging voor lhbti’s. De voorstellingen bestaan uit verhalen en zang rondom het thema diversiteit. Het COC werkt nauw samen met de ouderenorganisatie ANBO in het Consortium Roze 50+ Nederland. “Veel oudere LHBTI’s”, aldus Lars Hoedemaker, “hebben last van eenzaamheid. In zorginstellingen zijn LHBTI’s vaak onzichtbaar, is homo-, bi- en transseksualiteit onbespreekbaar, vinden pesterijen plaats en gaan mensen soms zelfs terug de kast in.” Sinds 2010 ontvingen bijna 100 ouderenzorginstellingen een Roze Loper-certificaat voor LHBTI-vriendelijke zorg.

Expositie Coevorden bekent kleur

Het Coevorder Kunstenaarscollectief houdt van zaterdag 2 tot en met vrijdag 29 oktober een expositie in haar Galerie Kunst op Vijf aan de Sallandsestraat. Te zien zijn van werken van haar eigen Kunstenaarscollectief met als thema ‘Liefde’, gebaseerd op “De Kus”van Klimt. De leden geven hun eigen interpretatie van de kleurrijke en sensuele schilderijen van Gustav Klimt, de flamboyante kunstschilder uit Wenen. Ook inwoners van de gemeente Coevorden kunnen een aandeel leveren. Zij kunnen schilderen, boetseren, lassen, knippen, plakken, fotograferen, timmeren, tekenen en nog veel meer om het thema kleur in al zijn aspecten uit te beelden. Het voorste gedeelte van de galerie staat helemaal tot hun beschikking.

Diversiteitsplatform

Het Diversiteitsplatform werd in 2017 opgericht toen Coevorden Regenbooggemeente werd en bestaat uit leden van raadsfracties, Jongerenraad Coevorden, het COC en maatschappelijke organisaties. Het platform adviseert de gemeente gevraagd en ongevraagd over diversiteit, discriminatie en acceptatie en doet voorstellen voor activiteiten en nemen initiatieven om diversiteit in de gemeente te vieren en zichtbaar te maken. Wie meer informatie wil, kan bellen naar Anneke Welink (gemeente Coevorden), 06-43282226, of Saskia Kluwen (Hofpoort/De Fabriek), 06-30929192.

Foto: v.l.n.r. Anneke Welink, Henriëtte Kauffmann, Jarno Benjamins, Stefan Snoeijer, Saskia Kluwen, Lars Hoedemaker (foto: Esselien de Groot).