Regio – De provincie Drenthe heeft de start- en finishgemeenten bekend gemaakt van het Europees Kampioenschap wegwielrennen 2023. De Europese titelstrijd wordt van dinsdag 19 tot en met zondag 24 september 2023 verreden in Drenthe.

De tijdritten worden gehouden in Emmen. Deze individuele tijdritten op dinsdag 19 september starten vanuit Wildlands en finishen op de Hondsrug.

De wegwedstrijden komen door de hele provincie omdat er wordt gestart vanuit verschillende gemeenten. In het voorlopige programma zijn Emmen, Hoogeveen, Coevorden, Meppel en Assen als startplaats opgenomen. De finishlocatie voor de wegwedstrijden is op de VAM-berg in de gemeente Midden-Drenthe.

Dit maakte gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe samen met betrokken burgemeesters en wethouders en organisator Thijs Rondhuis van Courage Events vandaag bekend. Brink: “Wij zijn trots dat de provincie Drenthe volgend jaar gastheer mag zijn van het Europees Kampioenschap wegwielrennen, een topsportevenement van formaat. Nu de start- en finishgemeenten bekend zijn, kan begonnen worden met het organiseren van het wielerfeest. Hopelijk maken de inwoners van Drenthe er ook een prachtig volksfeest van.”

Voorzitter Europese Wielerbond Enrico Della Casa: “Het idee van meerdere start- en finishgemeenten spreekt ons enorm aan. Het is duidelijk dat de hele provincie Drenthe betrokken is bij dit evenement. Daar zijn wij blij mee.”

Bergsma: “In de schijnwerpers”

Burgemeester Renze Bergsma: “Met Coevorden, onze stad van strijd, als startlocatie is de komst van het EK naar onze gemeente de uitgelezen kans om sporten, bewegen en gezondheid weer flink in de schijnwerpers te zetten. Maar ook voor onze ondernemers biedt het Europees Kampioenschap mooie kansen. We gaan er samen met onze partners uit onder andere het onderwijs, welzijn, toerisme en de sportsector een mooi programma van maken.”

De wegwedstrijden finishen allemaal op de Col du VAM, eerder scherprechter van diverse Nederlandse Kampioenschappen op de weg en van het Europees Kampioenschap Veldrijden in 2021. Op donderdag vertrekken de beloften-mannen en -vrouwen vanuit Hoogeveen voor hun wedstrijden. Een dag later klinkt het startschot voor de junioren- mannen en -vrouwen in Coevorden. De vrouwen hebben op zaterdag 23 september de oude binnenstad van Meppel als vertrekpunt voor hun Europees Kampioenschap. De startlijn voor de mannelijke profs wordt op zondag 24 september getrokken nabij het Drents Museum in Assen. Door voor verschillende startplaatsen te kiezen kan de provincie de schoonheid en variatie van Drenthe aan een groot publiek tonen en kunnen veel inwoners de wielerwedstrijden van dichtbij meemaken.

De precieze routes van de wegwedstrijden worden in een later stadium bekendgemaakt, maar vaststaat dat de inwoners van vele Drentse gemeenten het EK aan zich voorbij kunnen zien trekken. De finales van alle wedstrijden wordt op omlopen rond de bekendste Drentse wielerhelling Col du VAM verreden. In januari komt de Europese Wielerbond (UEC) naar Drenthe om routes te keuren. Daarna wordt het programma definitief gemaakt.

Foto: provincie Drenthe