Coevorden – De viering van het zestigjarig bestaan van de stedenband tussen Coevorden en Nordhorn is nagenoeg voorbij. Gisteren werd dit jubileum officieel afgesloten in Nordhorn. Wel komt er nog deze maand een grote groep leerlingen van een school uit Nordhorn naar De Nieuwe Veste.

Een delegatie van zo’n vijftien personen, onder wie het voltallige college en raadsleden, gingen per bus van Noorden Reizen naar de Duitse stad. Daar werd na de ontvangst door burgemeesetr Thomas Berling allereerst een vriendschapsboom bij het raadhuis geplant, een tulpenboom. Het gezelschap toog daarna naar Tierpark Nordhorn voor een officieel gedeelte en een bezoek aan de kerstmarkt in de dierentuin. Geen onbekend terrein voor Berling, want vroeger was hij directeur van de dierentuin.

In het restaurant op het Tierpark Nordhorn werd de groep verwelkomd door Vincent ten Voorde, beleidsadviseur economie en internationale samenwerking van de gemeente Coevorden en zijn collega uit Nordhorn, Jens Sarnow.

Intentieverklaring

Samen met Achim Haming van het Stedenbandcomité werd een overzicht gegeven van de activiteiten van het afgelopen jaar. De samenwerking werd bekrachtigd met een intentieverklaring, die werd ondertekend door burgemeester Renze Bergsma en burgemeester Thomas Berling van Nordhorn, om de stedenband verder uit te bouwen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het uitbrengen van een gemeenschappelijke evenementenflyer, de gemeenschappelijke lobby voor de Nedersaksenlijn en gezamenlijke sportevenementen.

Tot slot van het officiële gedeelte overhandigde de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, raadslid Sandra Katerberg, een nieuwe vlag van de gemeente Coevorden aan Berling. Enige tijd geleden werd ontdekt, dat in Nordhorn nog de vlag van de voormalige gemeente Coevorden hing. Het werd dus hoog tijd om de huidige vlag te overhandigen.

Beide burgemeesters toonden zich voor de gerealiseerde mooie verbindingen op sportief, cultureel en onderwijsgebied.

Ontstaan stedenband

De stedenband ontstond in 1963 naar aanleiding van de opening van de nieuwe weg tussen Coevorden, Esschebrügge en Vorwald. De Bundesstrasse 403, ook wel ‘Coevorder Dam’. Initiatiefnemer was professor dr. H.J Prakke, die in de jaren na de oorlog journalistiek studeerde aan de Universität Munster. Hij woonde in Assen en moest om in Münster te komen door Coevorden en Nordhorn rijden. Hij had het idee om de inwoners van Nordhorn en Coevorden op vriendschappelijke wijze bij elkaar te brengen.

Terugblik

Er waren diverse activiteiten en evenementen, die vanuit Coevorden en Nordhorn werden bezocht. Zo waren er in Coevorden bezoeken aan de Bentheimer Eisenbahn, de Euroterminal, Stedelijk Museum Coevorden, de synagoge en De Fabriek van Theater Hofpoort. In de raadzaal werd een quiz gehouden over de stedenband. In Duitsland was ToReCo vertegenwoordigd bij onder andere het Fest der Kulturen.

Burgemeester Berling was aanwezig bij de herdenking op 4 mei, de gezamenlijke fietsroute ‘Waterzwaard’ werd gepresenteerd, er was een culturele dagtocht naar Nordhorn en een delegatie uit Nordhorn was aanwezig bij onder andere het EK Wielrennen en de Historische Havendagen.

Kerstmarkt

De delegatie uit Coevorden bezocht de kerstmarkt in de dierentuin, die verrassend mooi was. Deze kerstmarkt vindt nog plaats dagelijks tot en met zondag 10 december en op zaterdag 16 en zondag 17 december. De dierentuin is in deze periode dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De kerstmarkt is door de week geopend van 16.00 tot 20.00 uur en in het weekend van 14.00 tot 20.00 uur.