Coevorden – Gedeputeerde Henk Jumelet reikte maandag, tijdens de Gezonde Smikkelweken, de eerste box met ingrediënten uit bij BSO Wereldwijs in Coevorden, gevestigd in OBS Buitenvree en CBS Dr. Picardt. De onderneming Spoony heeft deze actie voor kinderdagverblijven door het hele land georganiseerd. Zo’n 50.000 kinderen gaan tijdens de schoolvakantie op de buitenschoolse opvang zelf koken en leren over gezonde en duurzame voeding.

Eetpatroon

In Nederland eet zo’n 85 procent van de kinderen te weinig groente. Daarnaast heeft één op de zeven kinderen overgewicht, waarbij een ongezond eetpatroon een van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte Spoony afgelopen jaar De Gezonde Smikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. In 2021 kregen 120 BSO’s kratten geleverd met groenten, recepten en eetspelletjes. Dit jaar gaan zo’n 600 buitenschoolse opvang organisaties aan de slag met dit groenteprogramma.

Voedseleducatie

Gedeputeerde Jumelet: “Ik hecht veel waarde aan voedseleducatie. Het is belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren waar het eten vandaan komt én dat gezond eten ook lekker is. De provincie Drenthe houdt zelf al jaren activiteiten om dat bewustzijn bij kinderen en hun ouders te vergroten. Samen met de voedselmakelaars van Jong Leren Eten hebben we een paar succesvolle projecten opgezet, zoals Kindermenu 2.0 en Boergondisch koken, waarin we ook samenwerken met horeca en agrariërs, onze voedselproducenten. De actie Gezonde Smikkelweken van Spoony sluit daar prima bij aan; daar wil ik graag mijn medewerking aan verlenen.”

Onlineplatform

De BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse ‘groente-activiteiten’, zoals een pakket om zwarte bonenbrownies te maken en een Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groentes als chayotes en zwarte tomaat ontdekken. Om kinderen te stimuleren om ook thuis gezond aan de slag te gaan, krijgen alle kinderen die meedoen een Kook- en Speelboek mee naar huis met recepten, eetspelletjes en challenges. Er is een onlineplatform, waar ook andere belangstellenden kunnen meedoen aan de Gezonde Smikkelweken.

Bron: provincie Drenthe.