Schoonoord – Bibliotheek Schoonoord houdt op woensdag 28 februari van 19.30 tot circa 22.00 uur een boeiende avond over de Drentse streektaal met schrijver Anne Doornbos. De geschiedenis van de streektaal (het Nedersaksisch), de Drentse varianten en de wettelijke status van het Drents komen aan bod.

Drentse schrijver Anne Doornbos maakt tijdens de presentatie gebruik van zijn eigen verhalen, poëzie en proza. Hij geeft verder toelichting op het Huus van de Taol, de ‘Drèentse streektaolorganisaotie’. De avond wordt afgesloten met een interactieve quiz waarin de deelnemers hun kennis van Drentse woorden en gezegden kunnen testen.

Het belooft een gezellige avond te worden waarin de rijke Drentse streektaal centraal staat. Deelname is gratis, maar belangstellenden dienen zich wel aan te melden in de bibliotheek in Schoonoord of via deze link. Voor koffie en thee wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Anne Doornbos (Erica, 1948) heeft een indrukwekkende staat van dienst als schrijver van proza, poëzie, toneel- en liedteksten, veelal in het Drèents. Van zijn hand verschenen de dichtbundels ‘Een eerder laand’ en ‘In nachten dat ik naost joe lig’. In 2018 ontving hij de Streektaolpries van het Dagblad van het Noorden voor zijn eerste Drentstalige thriller, ‘De paddenvanger’. Het succes werd gevolgd door een tweede thriller in 2021, ‘De man die Russisch preut’, en in 2023 is de inspecteur Rossing-serie voortgezet met ‘Grafgift’.