Coevorden – Het was maandagavond een drukte van belang in De Nieuwe Veste. De eindexamenkandidaten van 5havo en 6vwo presenteerden er hun profielwerkstukken.

De invloed van tv-programma’s op de taal, genocide, duurzaamheid, autisme, criminaliteit: de leerlingen hadden zeer uiteenlopende onderwerpen gekozen. Binnenkort horen zij hun cijfer voor hun prestatie. Bij een goed cijfer kan dat een positieve invloed hebben op de examenresultaten. Sommige groepen leerlingen hadden, heel slim, gezorgd voor QR-codes, zodat de complete werkstukken of vragenlijsten te bekijken zijn

Twee groepjes leerlingen hielden een presentatie op het podium, waarbij het onder andere ging over zoönose. Dat is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan en omgekeerd. Dat kunnen ziekten zijn als COVID-19, de ziekte van Lyme en vogelgriep. Ook kwam daarbij de invloed van eten op zwangere vrouwen aan bod. Wat mag je wel en niet eten, waren enkele vragen.

Marlie Epping en Yvette Lubbers uit Dalen hielden zich bezig met vrouwen op topposities. Marlie en Yvette vertellen, elkaar aanvullend: “We keken bijvoorbeeld naar de invloed van opleiding, etniciteit en kleding. Vaak zijn mannen toch nog steeds de kostwinner. Vrouwen zijn minder rationeel en wat emotioneler zijn dan mannen. Er zijn nog veel vooroordelen. En als mannen en vrouwen dezelfde kwaliteiten hebben: waarom wordt dan nog vaak voor de man gekozen?’ De meiden gingen voor hun onderzoek in gesprek met Claudia van den Pol, CEO van het bedrijf Apollo in Coevorden dat wereldwijd actief is. Ook maakte Kristel Groenenboom, Zakenvrouw van het Jaar 2022, tijd vrij voor Marlie en Yvette. “Wij waarderen het dat zij in gesprek met ons wilden”, aldus de leerlingen.