Coevorden – Frank Krake zou vrijdag 25 maart naar De Fabriek van Theater Hofpoort komen voor de presentatie van zijn boek ‘De grootste bankoverval aller tijden’. Door omstandigheden kan dit niet doorgaan. Er komt een nieuwe datum.

Het boek kwam afgelopen dinsdag uit. Frank Krake studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde reeds in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Krake heeft een aantal bestsellers op zijn naam staan, waaronder Hannelore – het meisje uit de sekte. Van dat boek is een zesdelige televisieserie in ontwikkeling. Een van zijn grootste successen boekte hij met het oorlogsverhaal ‘De laatste getuige’ dat in negen talen verscheen.

In zijn jeugd hoorde Frank veelvuldig over de grootste bankoverval ter wereld. Zijn vader woonde tijdens de oorlog op korte afstand van de bank en vertelde er vol trots over. Het verhaal fascineerde Frank zodanig dat hij vijf jaar gelden met zijn archiefonderzoek startte. Na jarenlang grondig speurwerk in (inter)nationale archieven en interviews met tientallen betrokkenen van de tweede generatie kreeg het verhaal vorm.

Het wachten was op de dag dat na 75 jaar beslotenheid ook de laatste archieven hun geheimen prijs mochten geven. Op 1 januari 2021 was het zo ver. De uitkomst bleek ronduit spectaculair. Twee nog in leven zijnde ooggetuigen, zorgden voor de laatste waarheidsgetrouwe details. In 1944 op een novemberavond beroven acht Twentse leden van het verzet een filiaal van De Nederlandsche Bank in Almelo. Ze stelen 46 miljoen gulden van de bezetters, zodat de staking van de NS tegen onrecht voort kan worden gezet. De roof lukt, maar een aantal mannen wordt opgepakt.

Foto: JLF Foto en Film.