Coevorden – De Coevorder Grachtenloop stopt in de huidige vorm. Afgelopen jaar werd een alternatieve recreatieve loop in het Ganzenmarktweekend gehouden onder de naam Grachten-Ganzenloop. Dit concept is goed bevallen en het is de bedoeling van de organisatie, Loopgroep Codac, dit op te pakken met Stichting Ganzenmarkt.

Forse cheque

Besloten is om Stichting Coevorder Grachtenloop op te heffen en de reserves te besteden aan een goed doel, zo liet Irma Talens, voorzitter van de stichting weten. Aanwezig was ook voorzitter Martijn Oudhuis van loopgroep Codac.

De Grachtenloop is ontstaan als een initiatief van Rotaryclub Coevorden. Vanaf het begin is samengewerkt met Codac, die later het stokje overnam. Rotary is altijd betrokken gebleven bij het evenement. Rotary heeft bovendien in 1998 het Rudie Zwols Fonds opgericht, dat al vele jaren op eigen benen staat. In dit licht is besloten het geld over te dragen aan het Rudie Zwols Fonds. De cheque werd vanmiddag op de Markt overhandigd aan scheidend voorzitter Sijke Dijkstra en inkomend voorzitter Bart Gehasse. Miss Ganzenhoedster Yenah Sanli, Mini-Miss Ganzenhoedster Eden Dost en Mini-Mister Ganzenhoeder Jurrian Toussaint reikten de cheque uit. Het ging om het forse bedrag van 5750 euro. “Daarmee kunnen we weer heel wat voor kinderen doen”, aldus Sijke Dijkstra.

Het Rudie Zwols Fonds richt zich op hulp aan kinderen, die het moeilijk hebben. Het uitgangspunt is, dat kinderen moeten kunnen meedoen in de maatschappij met sport, cultuur en school. Het fonds levert daaraan bijdragen.

De Coevorder Grachtenloop vond altijd plaats op de eerste zondag van juli of de laatste zondag van juni. De Coevorder Grachtenloop heeft veertien succesvolle edities beleefd. De start was in 2004. In 2015 en 2019 werd het evenement afgelast vanwege extreme hitte, in 2020 en 2021 kon de hardloopwedstrijd niet doorgaan vanwege corona.