Coevorden — Stedelijk Museum Coevorden heeft bijzondere bruiklenen ontvangen voor de tentoonstelling ‘Mijndert en Karel – Helden van Coevorden’. Het gaat om twee schilderijen, die het museum in bruikleen van de familie Von Gemmingen heeft ontvangen. Jolanda Anbergen en Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden haalden de schilderijen op bij de familie in Duitsland.

“Het was zó leuk en bijzonder om deze reis te mogen maken voor het museum. Naast dat het ontzettend bijzonder is om in het voormalig landhuis van Rabenhaupt te zijn, is het ook fantastisch om te zien hoeveel geschiedenis er nog te zien is op de locatie. Er is zoveel bewaard en de familie Von Gemmingen kan er prachtig over vertellen”, aldus Melissa Luisman, medewerker van Stedelijk Museum Coevorden.

Ook directeur/conservator Rik Klaucke is blij dat de werken straks in de tentoonstelling te zien zijn. “Heel bijzonder dat deze schilderijen tijdens onze tentoonstelling te zien zijn. Voor zover bekend zijn deze portretten uit de zeventiende eeuw niet eerder gepresenteerd buiten het huis van de familie Von Gemmingen. Het zijn twee unieke schilderijen van de man die zoveel heeft betekend voor Coevorden. Ze krijgen een ereplaats in onze tentoonstelling.”

Von Gemmingen

De familie Von Gemmingen is een adellijke familie, woonachtig in Fränkisch-Crumbach (Duitsland). Ze zijn bewoners van het zogenoemde ‘Herrenhaus’ in de stad, dat aan het begin van de zeventiende eeuw het landhuis van generaal Karel Rabenhaupt was. Rabenhaupt trouwde met Dorothea Recke von der Horst. Na het overlijden van Rabenhaupt erfde Dorothea onder andere het landhuis. Zij hertrouwde met een lid van de familie Von Gemmingen. Zo kwam het voormalige landhuis van generaal Rabenhaupt in bezit van de familie Von Gemmingen.

Het echtpaar is al bekend met Coevorden: in 2020 schonken zij een in het Nederlands geschreven boekje van de Coevorder predikant Johannes Michorius over gouverneur Karel Rabenhaupt. Het boekje dateert uit 1675 en is in bezit van de gemeente Coevorden.

De werken

De twee werken zijn portretten van Rabenhaupt en Dorothea. Over de werken is nog niet veel bekend. Zo is nog onduidelijk wie de werken gemaakt heeft en hoe oud ze precies zijn. “Wel weten we zeker dat het om beeltenissen van Rabenhaupt en zijn vrouw Dorothea gaat”, aldus Klaucke. Vrijwilliger Jolanda Anbergen weet door het bezoek aan de familie wat te vertellen over het hondje dat Dorothea op schoot heeft. “’Ik heb van mevrouw Von Gemmingen geleerd dat het hondje gehouden werd om luizen te eten. Het is een beetje ongemakkelijk, maar volgens mevrouw Von Gemmingen was dat vroeger de functie van schoothondjes.”

Hoe het portret van Rabenhaupt eruit ziet? “Daarvoor zullen mensen echt de tentoonstelling moeten bezoeken”, zegt Klaucke.

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Mijndert en Karel: helden van Coevorden’ is van 9 april tot en met 25 september te zien in Stedelijk Museum Coevorden. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van vrienden/sponsoren van Stedelijk Museum Coevorden, gemeente Coevorden, Emmaplein Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds en Culturele Gemeente Coevorden.

Hoofdfoto: v.l.n.r. de heer Von Gemmingen, Jolanda Anbergen en mevrouw Von Gemmingen op het bordes voor het ‘Herrenhaus’ in Fränkisch-Crumbach (foto: Melissa Luisman).

Portret van Dorothea Recke von der Horst (foto: Stedelijk Museum Coevorden).