Coevorden/Sleen/regio – Vrouwen uit de gemeente Coevorden in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen staat tot begin december op het parkeerterrein voor de Drostenhal aan de Van Pallandtlaan. Daarna staat de wagen tot eind januari 2022 op het parkeerterrein bij sporthal Broekveld aan de Oldenhoffstraat.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Van twee naar drie jaar

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Bellen met de informatielijn kan ook: 050-5208899 (ma. t/m vr. 9.00-17.00 uur).