Coevorden – De drie bestuursleden van Stichting De Swaneburg ontvingen vanmiddag de Zilver Ster van Coevorden. Wout Hemmes, Anton Beekman en Bert Mazee kregen deze onderscheiding opgespeld door sportwethouder Joop Slomp. “De bestuursleden verdienen deze onderscheiding. In de afgelopen tien jaar zorgden ze voor een gezonde exploitatie van sportaccommodatie De Swaneburg en de Drostenhal, onder andere door het project Gasloos Swaneburg”, aldus wethouder Joop Slomp.

Na tien jaar droeg het bestuur de sleutel van het zwembad en de sporthal vandaag officieel over aan Sportfondsen Coevorden BV. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Swaneburg stonden diverse betrokkenen stil bij het werk dat door het bestuur is verzet en de overdracht naar de nieuwe exploitant. Wethouder Joop Slomp en Wout Hemmes overhandigden een grote sleutel aan Tycho Knevel en William Finders van Sportfondsen Nederland.

Trots

Commercieel manager Tycho Knevel van Sportfondsen: “Wij zijn er trots op om na 27 jaar weer terug te zijn in Coevorden en om sportcomplex De Swaneburg en de Drostenhal toe te mogen voegen aan de Sportfondsenorganisatie. De stichting draagt aan ons een prachtige exploitatie over die volop kansen biedt. Wij geloven dat sporten en bewegen mensen vitaler maakt. Daarom vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk mensen plezier te laten beleven aan de mooie voorzieningen. Daar gaan wij de komende jaren hard aan werken.”Ook aan het woord kwamen voorzitter Richard Roosken van De Plons, Wout Hemmes, een zwemmaatje van Wout Hemmes en Anton Beekman.

Historie zwembad

De zwembadgeschiedenis in Coevorden gaat terug naar 1934 toen op De Pampert een buitenbad werd geopend. Het was een aftakking van het Stieltjeskanaal. Dit bad werd 58 jaar later, in 1992, gesloten. In 1968 werd een binnenbad op de Molenbelt geopend. Dit zwembad werd 28 jaar geëxploiteerd door Sportfondsen en sloot in 1996 haar deuren. In 1997 werd op de plek van het voormalige buitenbad op De Pampert het huidige binnenbad en de sporthal in gebruik genomen.

Uitdagingen

In 2012 kwam de exploitatie in handen van Stichting De Swaneburg en traden de drie bestuursleden aan. Al snel werd duidelijk dat er volop uitdagingen waren op technisch en organisatorisch vlak. Forse investeringen waren noodzakelijk om de exploitatie van het zwembad rendabel te krijgen. In 2017 kwam ook de Drostenhal onder verantwoordelijkheid van de stichting. Uit de besparingen op de exploitatie van de Drostenhal kwamen financiële middelen beschikbaar om een manager te kunnen aanstellen.

Project Gasloos Swaneburg

Het bestuur deed onderzoek naar verlaging van de energiekosten. Daaruit kwam het project Gasloos Swaneburg voort. Inmiddels wordt voldoende warmte opgewekt en hoeft geen gas meer ingekocht te worden. In mei 2021 werd de gaskraan dichtgedraaid. Alleen in noodgevallen en bij onderhoud kan die nog open. Wethouder Joop Slomp: “Het bestuur heeft fantastisch werk verricht en draagt nu een modern sportcomplex over dat CO2-neutraal kan worden geëxploiteerd.”

De Zilveren Ster van Coevorden werd eerder uitgereikt aan: Folkert Sinnema (2017), Jan Zwiers (2020), Tom Egberink (2021) en Joop Brink (2022).