Coevorden – Area gaat in opdracht van de gemeente Coevorden de containers voor PMD controleren op inhoud. Bij de PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen) zit regelmatig afval dat er niet in hoort.

Het PMD-afval is dan ongeschikt voor hergebruik en wordt verbrand. Dit kost uiteindelijk de inwoners extra geld. Vanaf 12 september gaan medewerkers van Area daarom  tijdens de ophaalronde controleren en voorzien de containers van een groene, oranje of rode kaart.

Een groene kaart betekent dat het afval goed is gescheiden. Een oranje kaart betekent dat het huishouden er te veel verkeerd afval in heeft gegooid en een herkansing krijgt (later in de week wordt de container opnieuw geleegd als het verkeerde afval is verwijderd). Als het dan nog niet in orde is, komt er een rode kaart aan te hangen. Dat betekent dat er zo veel verkeerd afval in de container zit dat deze pas tijdens de volgende ophaalronde wordt geleegd als het verkeerde afval is verwijderd.

“Het direct goed scheiden van afval zorgt ervoor dat er meer hergebruik mogelijk is en er minder afval verbrand hoeft te worden. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar kan op termijn ook de afvalstoffenheffing lager maken. En dat scheelt weer in de portemonnee”, aldus de gemeente.

Zakken

Het vizier is eerst gericht op de containers, vooralsnog niet op de plastic zakken met PMD op locaties waar geen container beschikbaar is.

Op de website www.doemeemetpmd.nl is meer informatie te vinden over PMD-afval. Area heeft een app met een scheidingswijzer. De app is te downloaden via Google Play Store en de Appstore.