Coevorden – De ANWB houdt momenteel een verkiezing van het allermooiste vestingstadje van Nederland. Stuk voor stuk zijn de stadjes versterkt tussen de vijftiende en achttiende eeuw om de vijand buiten de poort te houden.

Het gaat om vestingsteden, die een beschermd stadsgezicht hebben, evenals duidelijk aanwezige wallen, grachten, muren en/of poorten, met niet meer dan 40.000 inwoners en een duidelijke stedelijke structuur. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden.

De ANWB selecteerde veertig stadjes, die aan de criteria voldoen en daarbij behoort ook Coevorden. De andere steden en meer informatie zijn hier te vinden.

Stemmen kan via dit stemformulier op de website van de ANWB. Stemmen kan tot en met donderdag 15 april.

De stemming bepaalt welke steden eindigen in de Top 5. Een jury -bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit)- kiest de stad die zich ‘Allermooiste vestingstad van Nederland’ mag noemen. De Top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.

Foto: de driedimensionale projectie in het museum.