Coevorden – De heer H. (Harrie) Turksema en mevrouw E. (Etta) Turksema-Baars uit Coevorden zijn vandaag, woensdag 30 september, zestig jaar getrouwd. Burgemeester Bert Bouwmeester kwam op bezoek om het paar namens de gemeente te feliciteren.

De heer Turksema (83) en mevrouw Turksema (78) hebben elkaar ontmoet in Ter Apel. Mevrouw Turksema woonde er en als marechaussee werd de heer Turksema, afkomstig uit Nieuw-Roden, gedetacheerd in Ter Apel. Daarvoor werkte hij in Nieuweschans. Zijn toekomstige vrouw had in het Boshuis in Ter Apel een feestje met haar collega’s van de toenmalige Twentsche Bank. Turksema kwam binnen en de vonk sloeg direct over. “Er was geen houden aan”, lacht mevrouw Turksema. Het was dus liefde op het eerste gezicht en dat is nooit meer overgegaan.

Na hun huwelijk woonden zij eerst twee jaar bij de ouders van mevrouw Turksema. “Ik zou toen”, vertelt Turksema, “naar Siebengewald moeten. Maar mijn schoonmoeder was wat ziekelijk, dus we wilden liever in de buurt blijven. Door een ruil met collega’s kwam het paar in Emmer-Compascuum terecht. “Daar woonden wij met veel plezier een aantal jaren, maar later gingen we terug naar Ter Apel. Ik aardde daar heel best in die omgeving.” Het echtpaar kreeg vier kinderen, twee zonen en twee dochters en zij hebben twee kleinkinderen. De oudste zoon is helaas overleden. Mevrouw Turksema zorgde al die jaren voor de kinderen. “Dat is heel goed gegaan, ze hebben allemaal goed gestuurd”, zegt zij met gepaste trots.

Coevorden

De volgende standplaats voor de inmiddels brigadecommandant Turksema bij de marechaussee in Coevorden. Daar werd hij eerste luitenant en na zo’n zevenenhalf jaar ging hij met leeftijdsontslag. Het echtpaar woonde al sinds 1986 in de woning in de kazerne aan de Eendrachtstraat. Toen de marechaussee het pand verliet, kochten de heer en mevrouw Turksema de woning en zij wonen er nog steeds met veel plezier. Later bouwde de marechaussee een nieuw pand naast de voormalige kazerne. In de bijbehorende tuin staan veel bloemen en planten, die bijen en vlinders aantrekken. “Er kwam zelfs koninklijk bezoek, de koninginnepage liet zich zien”, aldus Turksema.

Vrijwilligerswerk

Mevrouw Turksema was een bekend gezicht in de Coevorder bibliotheek, waar zij maar liefst 33 jaar vrijwilligerswerk heeft gedaan. Afgelopen week werd in kleine kring afscheid genomen. Daarnaast is zij vrijwilliger bij zorgcentrum Aleida Kramer.

Haar man was na zijn 37,5 jaar bij de marechaussee gedurende vier jaar juridisch adviseur bij het asielzoekerscentrum in Coevorden op een steenworp afstand van hun woning. Hij was voorzitter van Vrienden van het Museum en was vijftien jaar lid van het Coevorder Mannenkoor, waarvan vijf jaar als voorzitter.

Het huwelijksfeest wordt in verband met corona op bescheiden wijze gevierd met kinderen en kleinkinderen. Die hadden overigens wel gezorgd voor een feestelijke aankleding van het huis, zowel binnen als buiten.