Sleen – De ambassadeur van de VS in Nederland, Shefali Razdan Duggal, is bezig met een ronde door Drenthe. Zij is sinds 2022 ambassadeur en maakt een tocht langs alle provincies. Tijdens haar bezoek aan Drenthe ging zij ook naar Sleen en Coevorden. Eerder zat zij in het financiële comité voor de verkiezingscampagne van president Joe Biden.

Gisteren bezocht zij kamp Westerbork en bekeek de hunebedden. Vandaag, na onder andere een bezoek aan Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, en Intergas in Coevorden stond Sleen op het programma. Na de ontvangst door burgemeester Renze Bergsma gaf Henk Mepschen, archivaris van de gemeente, tekst en uitleg bij het monument ‘De Ziener’ bij het voormalige gemeentehuis in Sleen.

‘De Ziener’

‘De Ziener’ is een beeld van de hand van kunstenaar Willem Valk. Het beeld werd op 16 juni 1948 onthuld door de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Herman Baruch. In de eerste helft van de negentiende eeuw was er een volksverhuizing naar Amerika. Dat was onder meer vanwege de geloofsvervolging, maar ook door de inflatie, belastingdruk en vrijheid en ruimte. Onder hen waren ook vele inwoners van Sleen. Ds. Van Raalte, die onder andere in Ommen werkzaam was, was één van de grote leiders en de volksverhuizing wordt de Van Raaltetrek genoemd. Het beeld in Sleen toont het gezicht van Evert Zagers, één van de pioniers.

Onder het gezicht staat ‘Voor vrijheid en brood, Drenthe in Michigan, ter herinnering aan de Drentse Michigan-pioniers van 1847, medebouwers aan een nieuwe wereld, een eeuw later geplaatst door het Drents Genootschap. Dat gebeurde op initiatief van dr. H. Prakke.

Echte Bakker

Het gezelschap toog daarna naar Echte Bakker Herman Schepers. De brood- en banketbakkerij van Herman en Wemmie Schepers is succesvol en het team, inclusief zoon Roy, heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept. De ambassadeur en andere aanwezigen werden hartelijk begroet door Wemmie Schepers. Herman sloot later aan. Prijzen werden behaald voor onder andere het beste desembrood van Nederland en de beste kerststol. Ook werd Schepers Nederlands kampioen broodbakken en won prijzen voor oliebollen. De ambassadeur en de anderen genoten volop van één van de specialiteiten van de bakkerij, de Drentse Turf. Tot slot van deze dag stond Sleener molen De Hoop op het programma.

De film van de onthulling van ‘De Ziener’ in 1948: