Coevorden – Vijftien jaar geleden kwam Aleksandra Wojtysiak vanuit Polen naar Nederland in haar zoektocht naar een goede danspartner. Die vond zij in Robert Westerveen uit Coevorden. Het bleef niet bij de liefde voor de dans: inmiddels zijn Robert en Aleksandra getrouwd en hebben zij samen twee kinderen.

Haar motto is: “Ik ben bij nul begonnen. Als je de taal beheerst, biedt dat mogelijkheden.” Dat is wel gebleken uit de inspanningen van Aleksandra.

Zij burgerde zo snel mogelijk in en tijdens hun danscarrière deed Aleksandra wetenschappelijk onderzoek en werkte als sportinstructrice. Daarna vond zij een baan bij Heuver Banden in Hardenberg, waarvoor zij de verkoop voor Polen, Tsjechië en Slovenië doet, en is gestart met een eigen bedrijf met als naam ‘Taal Bureau Accent’.

Taal en advies

Sinds drie jaar heeft zij haar taalbureau. “Ik vertaal en tolk en geef Nederlandse les aan Poolse mensen en Poolse les aan Nederlanders. Verder geef ik advies aan Nederlandse bedrijven, die zaken willen doen met Polen. De cultuurverschillen kunnen een obstakel zijn, juist de nuances kunnen van groot belang zijn”, vertelt Aleksandra. “Mondelinge afspraken zijn in Nederland ook afspraken, maar in andere landen geldt een afspraak pas als het zwart-op-wit staat. En spreek je de mensen aan met u of jij? Ook dat is belangrijk om te weten.”

Aleksandra geeft de lessen bij de mensen thuis, of individueel of in kleine groepen als de mensen bij elkaar wonen. Veel van haar leerlingen wonen in Hoogeveen en Ommen. “Bedrijven kunnen ook aanvragen doen om lessen te verzorgen. Tijdens deze lessen gaat het niet alleen om de taal, maar ook om de dingen die je wel of juist niet moet doen.” In een aantal gevallen geeft Aleksandra online les. Haar lessen leiden op voor het staatsexamen.

Eigen studieboeken

Momenteel werkt Aleksandra aan een serie studieboeken. “Toen ik begon met lesgeven, ben ik er snel achter gekomen dat het aanbod van studieboeken groot is. Maar, vaak is de lesstof ingewikkeld, zeker voor iemand die net begint met de lessen.” Daarom besloot zij te beginnen met het schrijven van studieboeken op basis van haar eigen lessen om zo efficiënter te werken. “Zo geef ik de handvatten om binnen een jaar vloeiend Nederlands te spreken. Het eerste boek verschijnt in september.”

Wie meer wil weten, kan kijken op de website www.taalbureauaccent.nl, uiteraard is de informatie zowel in het Nederlands als het Pools.