Erm – De inwoners van Erm en Achterste Erm waren vanochtend uitgelopen voor de bijeenkomst in het kader van herdenken van de oorlog en viering van de vrijheid. De bijeenkomst ging van start met de aankomst met een legervoertuig met Jan Kamps, ooggetuige van de bevrijding van Erm en burgemeester Renze Bergsma.

De officiële bevrijding van Erm door Poolse eenheden was op 10 april, maar voor de bijeenkomst werd gekozen voor 12 april om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven aanwezig te zijn.

Na het welkomstwoord van Jaap van der Linden van het comité 80 jaar bevrijding van Erm droegen Anny Kamping en Mirthe Morée delen uit ooggetuigenverslagen voor, afgewisseld met passende muziek van Crescendo uit Sleen.

Burgemeester Renze Bergsma hield een toespraak. “Het is mooi om te zien hoe Erm samen de vrijheid viert. Het is het moment om stil te staan bij de gebeurtenissen van tachtig jaar. We moeten vrijheid blijven waarderen en beschermen. Vrijheid is nooit af. Wat betekent vrijheid voor jou, voor u, voor ons? Voor de mensen in Israël, de Oekraïense jongeren die onlangs te gast waren in Coevorden, de mensen in Gaza en de bevolking van Syrië? Is vrijheid een recht of een gevoel van iets gunnen aan een ander en soms iets willen opgeven. Misschien zijn we te gemakkelijk over vrijheid gaan denken. Inderdaad, vrijheid is nooit af.”

Hierna was een hoogtepunt aangebroken: de onthulling van het vrijheidsmonument. Die onthulling werd verricht door Herco Bakker, die het monument ontwierp, en de burgemeester.

Vrijheid Vrede Vertrouwen

Architect Herco Bakker ontwierp in nauw overleg met het plaatselijke comité een monument waarbij gebruik werd gemaakt van de contouren van de twee vrijheidsbogen in 1945. Het eindresultaat is dat het vrijheidsmonument uit drie opstaande delen bestaat die staan voor Vrijheid Vrede Vertrouwen. Jaap van der Linden bedankte Herco Bakker nadrukkelijk voor zijn inzet. Lees meer over het monument in dit artikel.

Van der Linden bracht verhalen van ooggetuigen samen in een magazine, waarvan hij het eerste exemplaar overhandigde aan de burgemeester. Ooggetuige Jan Kamps kreeg ook een exemplaar, evenals Wim Nijhuis die de grond beschikbaar stelde voor het monument. Het magazine wordt gratis verspreid onder de 250 huishoudens in Erm. Vanaf maandag is het magazine voor 10 euro te koop bij Roelof Sikken aan de Dalerstraat 4 in Erm.

Na een dankwoord aan alle betrokkenen en de organisaties die financiële bijdragen leverden, was het tijd voor de goed verzorgde dorpslunch waaraan velen deelname. Het comité tachtig jaar bevrijding van Erm bestond uit Jan Boezen, Maarten Hassink, Anny Kamping, Jaap van der Linden en Roelof Sikken.