Nee, ik verdedig de overheid zeker niet. Wel vind ik, dat bij elke gebeurtenis te vaak met het vingertje naar de overheid wordt gewezen. Dat gebeurt met name op de sociale media, want dat is zo gemakkelijk. Wijs maar eens met het vingertje naar jezelf, want alles heeft met het menselijk gedrag te maken.

Regelmatig vallen de woorden ‘eigen verantwoordelijkheid’. Het lijkt bijna in strijd met elkaar. Het schijnt, dat een aantal mensen die eigen verantwoordelijkheid niet aankan. Zij klampen zich vast aan de overheid, die tegelijkertijd wordt verafschuwd.

Een deel van de samenleving riep eind juni op om te versoepelen, deze mensen waren wel klaar met corona. Het kabinet deed dat, met instemming van een meerderheid van de Tweede Kamer. Toen de overheid de regels verruimde, gingen velen helemaal los. Ze wisten niet hoe snel zij naar festivals en op vakantie naar het buitenland moesten. Het kon niet anders, dat daardoor en door het vele testen het aantal besmettingen steeg. Ik weet, dat zich dat (nog) niet vertaalt in ziekenhuisopnames.

Te vaak wordt naar jongeren gewezen terwijl ook andere leeftijdsgroepen meteen alle regels overboord gooiden, zoals de anderhalve meter afstand tot elkaar. Ik ben zelf natuurlijk ook jong geweest en zocht de grenzen op. Maar ik zou niet weten hoe ik in die tijd had gereageerd op deze pandemie. Het waren andere tijden. Dan waren contacten helemaal uit den boze, want de mobiele telefoon, de sociale media en alle internetmogelijkheden bestonden nog niet. Online lesgeven was in die tijd nog ver weg.

Gesjoemel

Natuurlijk is het vreselijk voor al die ondernemers, die hun uitgaansmogelijkheden weer moesten sluiten. Het gesjoemel met QR-codes via de app CoronaCheck staat mij ook tegen. Ook hier gaat het om eigen verantwoordelijkheid. Sommigen maakten een foto van de QR-code van anderen om binnen te komen. Het is in één oogopslag te zien, dat dat nep is. De fietser die zich van links naar rechts over het scherm beweegt, staat op zo’n foto stil of is net niet te zien. En klik maar eens op het vraagteken bovenaan de QR-code. Dan verschijnen de eerste letter van je voornaam en je achternaam en je geboortemaand. Gaat het hier niet om eigen verantwoordelijkheid van de gasten? Inmiddels is duidelijk hoe groot het aantal besmettingen op die festivals was.

Hoop

Ik hoop van ganser harte, dat de maatregelen op 14 augustus weer worden verruimd. Dan zijn festivals weer mogelijk, zoals in onze gemeente Sweelpop, het Ganzenfestival en Pearl Village/Weijdepop. Ook andere activiteiten kunnen dan wellicht weer plaatsvinden. Ik zou zeggen: houd rekening met de ondernemers, zodat zij weer aan de slag kunnen. Laten we hen helpen door ons aan de dan nog geldende regels te houden om herhaling te voorkomen.

Vergeten?

Jongeren hebben een vervelende tijd achter de rug, maar dat geldt ook voor andere leeftijdsgroepen. Zijn we inmiddels vergeten hoe moeilijk het was voor ouderen, die geen bezoek mochten ontvangen? In de woonzorgcentra draait alles bijna weer normaal, maar door de stijgende cijfers moet iedereen in de openbare ruimtes van in ieder geval de woonzorgcentra van Treant weer mondkapjes dragen.