Hoelang duren kerst en de jaarwisseling? Rare vraag zult u denken, het antwoord lijkt me logisch. Ik heb het gevoel dat beide hoogtepunten van het jaar zo langzamerhand maanden duren.

De eerste voortekenen van kerst beginnen al in oktober met allerlei producten in de supermarktschappen, enkele winkels beginnen al aan de kerstversieringen. In januari sudderen we nog wat na, dus al met al zijn we zo’n vier maanden per jaar bezig met kerst. Sinterklaas is nauwelijks meer in tel, zo lijkt het wel.

Daarnaast klinken elke avond luide vuurwerkknallen vanuit allerlei wijken van Coevorden. Gisteravond hoorde ik werkelijk een bom afgaan met een rare nagalm alsof er wat is vernield. Een twitteraar vroeg een tijdje geleden om handhaving. De gemeente reageerde: “Meld het bij de politie. Wij laten het de boa’s weten.” Merkwaardig, de wijkagenten en boa’s hebben toch ook oren en ogen?

De wijkagent in Coevorden-Noord deed via Instagram een oproep om vooral zaken te melden. Zijn oproep was om vuurwerkoverlast te melden. “Het afsteken van vuurwerk mag niet, punt. Het wordt ervaren als overlast, zaken worden ermee vernield en in enkele gevallen lopen mensen er gevaar door. Iedere melding wordt door de politie Coevorden verwerkt”, zo schreef hij.

Ik heb dat op deze website geplaatst en gedeeld op Facebook. Een van de eerste reacties was ‘NSB’ers en ‘Mensen verraden deden ze in 40/45′. Een waardevolle bijdrage is dat allerminst. Anderen vinden, dat de jeugd toch wel wat mag hebben “nu hen alles al is afgenomen”. O ja hoor, de jeugd mag best wat hebben. Het gaat hier echter om zwaar vuurwerk. Je zult er maar slachtoffer van worden. Dat heeft niets met verklikken te maken, dat heeft te maken met de veiligheid van mensen om je heen. Want, we mogen ons toch zeker in deze tijd wel wat bekommeren om elkaar? En mogen niet alleen de jongeren, maar ook de ouderen (en alle andere leeftijdsgroepen) ook een fijne tijd hebben? En denk ook aan de huisdieren.

Een inwoner van de gemeente Coevorden waagde het om de politie te bellen over vuurwerkoverlast. Die belde mij daarna verontwaardigd op. Deze persoon kwam niet verder dan het algemene nummer 0900-8844. Uit het gesprek kwam naar voren, dat de prioriteit niet bij vuurwerk ligt. Zo’n oproep van een wijkagent wordt daarmee de grond ingeboord.

Ik wens u fijne en vooral veilige feestdagen!