Coevorden – De gemeenteraad besloot dinsdagavond unaniem dat het programma Vitale Vakantieparken wordt verlengd tot en met 2027. Dat betekent echter niet dat een besluit is genomen over bungalowpark Wico in Schoonoord, waarvan een aantal bewoners aanwezig was.

Sinds een paar jaar wordt gewerkt aan het provinciale project Vitale Vakantieparken Drenthe. Er wordt gekeken naar kansen tot versterking van de toeristische recreatieve verhuur. Dat zou mogelijk zijn door de parken naar een hoger niveau te brengen. Dat doel onderschrijft de gemeenteraad, maar een groot deel van de discussie stond in het teken van Wico.

In een brief van de gemeente in maart van het afgelopen jaar stond dat Wico wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke bestemming: recreatie en dat permanente bewoning niet wordt toegestaan. Dat zorgde voor veel onrust. Op het park staan bungalows, die in gebruik zijn door permanente bewoners en een aantal recreanten.

In 2017 is Wico beoordeeld als een niet-vitaal vakantiepark en dat het geen toekomst had als recreatief park. De bewoners willen de huidige situatie behouden. Dat blijkt uit een onderzoek, gehouden door Gerben Blaauw namens de Werkgroep Bungalowpark WICO.

Negatief toekomstbeeld

Uit een onderzoeksrapport dat onlangs werd gepubliceerd, blijkt dat de recreatieve beleving en voorzieningenniveau slecht te noemen zijn. Het huidige gebruik van de recreatiewoningen is strijdig met de recreatieve bestemming, maar de gemeente heeft dat jarenlang gedoogd. “De belangrijkste belemmeringen zien we in het huidige gebruik van de recreatieobjecten, de relatie tussen de gemeente en de parkeigenaren en het ontbreken van een plan voor de toekomst”, zo staat in het rapport.

De conclusie is dat het recreatieve toekomstperspectief heel negatief is. “Het is ons duidelijk dat recreatief gebruik van de recreatieobjecten zal moeten worden afgedwongen door de gemeente, indien dat het einddoel is”, is een zinsnede uit het rapport.

“Wel iets bieden”

Sandra Katerberg van het CDA stelde dat bekend is wat dertig jaar gedogen doet met mensen. “Er moet echt beleid komen, dan kunnen we daarop voorsorteren. Enige zelfreflectie is belangrijk. De vraag is waar deze mensen moeten gaan wonen. Vier jaar geleden was er voor een woning wachttijd van een half jaar, maar inmiddels is dat opgelopen tot drieënhalf jaar of meer. We moeten de bewoners wel iets te bieden hebben.” Zij vervolgde: “En als er wel wordt gekozen voor een recreatieve bestemming zijn er maatregelen nodig. Maar is dat haalbaar. Hoe gaan we nu verder?” De andere fracties hadden veelal vragen en opmerkingen van dezelfde aard.

Geen woonbestemming

Wethouder Steven Stegen stelde dat er geen woonbestemming gaat komen voor Wico. “Wel hebben we de handhaving opgeschort en we willen in gesprek. De werkgroep wil echter niet eerder in gesprek dan het rapport van Blaauw is besproken in de raad.” Hij zei tot slot dat de huidige situatie wordt bevroren. “Dat betekent dat wij wel handhaven als er nieuwe bewoners komen.”

Foto: Google Maps