Regio – Drenten voldoen steeds vaker aan de beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud. Drenten stappen vaker op de fiets of maken vaker een wandeling. Dit blijkt uit de Sportmonitor Drenthe.

Opvallend, omdat de laatste vier jaar in Nederland juist een dalende trend te zien is. In Drenthe voldeed 48,4 procent aan de beweegrichtlijn in 2016, in 2020 is dat gestegen naar 49,1 procent. Landelijk is er een een andere trend, namelijk 51,7 procent in 2016 naar 50,4 procent in 2020. Tijdens het sportgala op 5 april wordt de Sportmonitor Drenthe gelanceerd. De Sportmonitor Drenthe wordt uitgevoerd door Trendbureau Drenthe in afstemming met SportDrenthe, mede gefaciliteerd door provincie Drenthe.

De Sportmonitor Drenthe laat zien, dat voor de gemeente Coevorden een percentage geldt van 51,2. De gemeente Coevorden zet de laatste jaren fors in op gezondheid en bewegen. Daaruit is het Sport- en Preventieakkoord ontstaan.

Drenten bewegen dus steeds vaker, maar toch blijkt aan de andere kant dat veel Drentse gemeenten juist lager scoren dan gemiddeld in Nederland op het aantal mensen dat wekelijks sport. In 2020 sport in Drenthe 44,5 procent van de mensen minimaal één keer per week en in Nederland ligt dat percentage op 50,8 procent.

Positieve ontwikkelingen

Martin Bakker, onderzoeker Trendbureau Drenthe ziet positieve ontwikkelingen en uitdagingen. “Drenthe heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijk geprofileerd op het gebied van sport en bewegen. Drenten bewegen steeds vaker blijkt uit de cijfers die de sportmonitor Drenthe laat zien. In de monitor is ook gekeken naar het aantal mensen dat wekelijks sport. Veel Drentse gemeenten blijken hierop lager te scoren dan gemiddeld in Nederland. Daar ligt nog een uitdaging.”

Behoefte aan data

De gehele sportsector in Drenthe, zowel beleid als uitvoering, heeft behoefte aan data over sport en bewegen in Drentse gemeenten. De Sportmonitor Drenthe is bedoeld om de kracht van sport optimaal te duiden, benutten, ontwikkelen en verbeteren. De monitor sluit aan op wat gebruikers nodig hebben om beleid, strategie en uitvoering goed vorm te geven en te verantwoorden. Deze data worden de komende maanden gefaseerd aangevuld met meer data over sport en bewegen in Drenthe. Op dit moment bevat de monitor data over het aantal mensen dat per Drentse gemeente wekelijks sport en het aantal mensen dat per Drentse gemeente voldoet aan de beweegrichtlijn. Daarbij zijn ook trends tussen 2012 en 2020 inzichtelijk gemaakt.