Coevorden – De werkzaamheden voor het realiseren van het Kasteelpark zijn vanmiddag gestart. Allereerst wordt de Weeshuisweide aangepakt en ter gelegenheid daarvan was een kanonschot te horen. Het uiteindelijke doel is het Kasteelpark waarvoor de Markt, haven, citadelpunt en Weeshuisweide met elkaar worden verbonden.

Na een kort welkomstwoord door wethouder Joop Slomp was er een korte optocht door de stad met ridders, de Schutterij van Koeverden en een groot aantal kinderen. Op de Weeshuisweide waren gratis oliebollen en warme chocolademelk te krijgen en was een vuurspuwer aanwezig. Er zou livemuziek zijn. De muzikanten waren onderweg, maar zijn gestrand door autopech.

Na de optocht waren er toespraken van Anja Kanters, directeur van hoveniersbedrijf Donkergroen uit Hoogeveen en wethouder Joop Slomp. Kanters benadrukte de historie en liet weten dat bij de herinrichting van de Weeshuisweide gebruik wordt gemaakt van oude materialen in het kader van duurzaamheid. Ook benadrukte zij de biodiversiteit in het gebied. Slomp repte over een belangrijk moment en vertelde, dat het ontwerpproces voor de Markt en de Haven inmiddels is gestart.

Plannen Weeshuisweide

Het Kasteelpark moet een groene inspirerende omgeving worden, waar iedereen de geschiedenis van de stad kan ervaren. De inrichting van de kasteelgracht wordt versterkt door beplanting die de illusie gaat wekken van water, bijvoorbeeld bolgewassen met blauwe bloemen. De Weeshuisweide houdt een open karakter, zodat het geschikt is voor evenementen. Het Weeshuis op de hoek van de Weeshuisweide en de Aleida Kramersingel moet beter te zien zijn. De aanwezige parkeerplekken maken plaats voor groen. De Weeshuisweide wordt omzoomd met een berceau. “Een mooi park”, aldus de gemeente, “waar we aandacht hebben voor de gracht, paden, parkeren, waterhuishouding en bomen.” De werkzaamheden zijn naar verwachting eind juni afgerond.

Kleurplaat

Voor de jongste inwoners van de gemeente Coevorden maakte Herman Roozen, Stripmaker des Vaderlands, een mooie kleurplaat. Op de kleurplaat is het kasteel afgebeeld met haar bewoners en ridder Rudolf met vrouw en hond. Kinderen konden de kleurplaten vanmiddag inleveren. Zij kregen elk een toegangskaartje voor Speelparadijs Cowboy- & Indianenspeelreservaat in Coevorden.