Coevorden – Het synagogemuseum aan de Kerkstraat is in verband met corona vooralsnog gesloten. Op donderdag 3 februari opent de synagoge de deuren weer. De tijdelijke sluiting betekent niet, dat bestuur en vrijwilligers stilzitten.

In 2022 bestaat het synagogemuseum vijf jaar. Dat betekent dat er een nieuw meerjarenplan wordt gemaakt. In 2022 wordt een nieuw namenbord onthuld naast het herdenkingsmonument aan de muur van de synagoge. Op het oude bord staan alleen de namen van de vermoorde Joodse inwoners uit de stad Coevordenaren. Omdat met Jom Hasjoa ook de namen worden voorgelezen van de Joden uit de dorpen in de gemeente worden ook deze namen op het bord vermeld.

Op 2 en 3 oktober is het tachtig jaar geleden dat bijna alle Joodse families zijn weggevoerd uit Drenthe. Daaraan wordt in oktober extra aandacht besteed met de tentoonstelling ‘Dit waren uw buren’. In deze tentoonstelling worden achttien tot twintig Drents-Joodse families over het voetlicht worden gebracht door hen via foto’s en verhalen een gezicht te geven. Ook wil de synagoge graag voorwerpen van Drents-Joodse families laten zien. Wie informatie, foto’s of voorwerpen heeft van Drents-Joodse families of nabestaanden kent, kan contact opnemen via info@synagoge-coevorden.nl.

Daarnaast wil het museum de verhalen van alle Joodse Drenten vertellen, zodat bezoekers daarvan kennis kunnen nemen. Daarvoor worden van vijf- tot zeshonderd gezinnen informatie en foto’s verzameld. Voor dit megaproject wordt vijf jaar uitgetrokken. De bedoeling is om een nieuw systeem aan te schaffen, dat het mogelijk maakt om met eigen telefoons, tablets en oortjes via bluetooth de verhalen van deze Joodse gezinnen te kunnen lezen of beluisteren. Dit is van belang in verband met het rondwarende coronavirus. Op dit moment wordt gezocht naar subsidiemogelijkheden.

Voor basisschoolleerlingen in de gemeente Coevorden komt er een nieuwsbrief over Louis van Coevorden. Een gewone Joodse jongen die zich niet wilde onderwerpen aan de nazi’s, maar hen vanuit de lucht wilde bestrijden. Daarvoor werd hij Engelandvaarder.

Tot slot wil het bestuur dit jaar 25 Stolpersteine leggen. Het doel is om in 2024 alle Stolpersteine te hebben gelegd voor de vermoorde Joden uit de stad Coevorden.

Het synagoge-museum is vanaf donderdag 3 februari weer geopend: tijdens de periode november tot en met april van donderdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Van mei tot en met oktober is dat van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Het laatste nieuws staat ook op Facebook.