Ik schreef eerder deze week in mijn blog, dat regelmatig verschijnt, dat ik op het punt stond om naar de vergadering van de raadscommissie te gaan luisteren en kijken. Dat ging deze keer namelijk via videobellen en dus bleef de raadzaal leeg. Dat ging best goed, maar het was alleen jammer dat de verbinding zo’n half uur uit de lucht was. Dat halve uur moet ik nog terugluisteren.

De ouderen worden behoorlijk in de watten gelegd, al is het natuurlijk heel vervelend als kinderen, kleinkinderen en anderen niet op bezoek kunnen komen. Bovendien moeten zij de dagelijkse activiteiten missen, maar daar is wel heel wat op gevonden.

Afkicken

De senioren moeten straks nog afkicken van al hetgeen voor hen is georganiseerd. Kosten noch moeite worden gespaard, zeer terecht overigens. De zorgmedewerkers in de woonzorgcentra hebben er bijna een dagtaak aan om alles in goede banen te leiden. Ik beleef er ook veel plezier aan als de senioren genieten van al die acties.

Mondkapjes

Gelukkig komen er nu ook mondkapjes voor personeel van zorgcentra. De laatste dagen vraag ik me steeds af of gebruikte mondkapjes op veilige wijze gereinigd kunnen worden. Er zijn vele beschermingsmiddelen nodig, maar daardoor ontstaat wel een enorme berg afval.

Films

Wat mij voorlopig wel bij blijft, zijn de twee prachtige ‘hart-onder-de-riem-films’ van Marc Slagter. De film van en voor ondernemers is werkelijk prachtig. De ondernemers gingen eensgezind aan de slag en dat gold ook voor degenen, die meewerkten aan de tweede film van Marc.

Koop lokaal

Het motto van de ondernemers was duidelijk ‘Koop lokaal’ en dat standpunt huldig ik al jaren. Waar je ook woont in de gemeente: denk aan de plaatselijke ondernemers. Zeker nu, maar ook straks als alles misschien weer enigszins ‘normaal’ wordt.

Mensen vinden hun draai

Het lijkt wel alsof mensen wennen aan de anderhalve meter afstand. In sommige gevallen vind ik dat wel prettig. Er zijn namelijk mensen, die tijdens een gesprek normaliter binnen je comfortzone gaan staan. Dus heel dichtbij. Daar heb ik nu even geen last van. In de supermarkten gaat het steeds beter, al laten sommige mensen hun winkelkar achter om even verderop wat uit een schap te halen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Steeds meer winkels gaan open met inachtneming van de richtlijnen. Iedereen vindt langzamerhand z’n draai. Maar veel mensen ‘hebben het wel gehad’, deze situatie. Dat geldt voor mij ook wel. We moeten toch nog even doorbijten met elkaar en dat doen de meeste mensen zeker. Hier en daar gaat het nog wel even mis en staan drie mensen of meer te dicht bij elkaar.

Mooi was het, dat Johan Heijink uit Coevorden veilig thuis is gekomen nadat hij noodgedwongen een tijd in Peru moest blijven.

Minder mooi is, dat Zuidenveld is afgelast. Overigens zeer begrijpelijk, maar dat dat nu net in een jubileumjaar zo moet zijn.

Verder heb ik een fijn gevoel over de actie van Rotary Coevorden om vers fruit en verse groente te schenken aan de voedselbank. Ik ben lid van deze club en het gaf mij echt voldoening om ons steentje bij te dragen.

Wijsheid en sterkte

En ja: blijf thuis! Mijd drukte in ieder geval als u een luchtje gaat scheppen. We zijn er nog lang niet, ook niet na 28 april. De komende tijd zullen nog wel meer evenementen worden afgelast, want voor enkele activiteiten dringt de tijd inmiddels. Ik wens iedereen veel wijsheid en sterkte met de moeilijke beslissingen, die teleurstelling met zich meebrengen.

Ik wens u tot slot fijne Pasen, al zijn het de vreemdste paasdagen ooit. Het wordt zondag in ieder geval mooi weer, dus geniet van de tuin indien aanwezig. Ik houd wel mijn hart vast voor de nabije toekomst. Veel mensen krijgen financiële klappen. De schade voor onder meer ondernemers zal groot zijn en hoe komen we daar met z’n allen bovenop? ‘Kunnen we op u rekenen?’ aldus de ondernemers.