Zweeloo/Coevorden – Het college komt met een nieuw voorstel voor een fietsverbinding tussen Zweeloo en Schoonoord. Het plan om de Schapendijk van rode fietssuggestiestroken te voorzien kreeg dinsdagavond geen bijval tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad.

Wethouder Jeroen Huizing komt binnenkort terug bij de raad met een ander voorstel voor een verhard fietspad. Wel kan een nieuw voorstel gepaard gaan met hogere kosten.

Henk Mulder van BBC2014 liet weten, dat zijn fractie kiest voor een andere variant. Die staat in een uitvoerig rapport naar aanleiding van een onderzoek, uitgevoerd door Roelofs Advies en Ontwerp. De voorkeur van deze fractie gaat uit naar een vrijliggend fietspad in halfverharding. “Bomen blijven behouden en het pad kan in vrij korte tijd worden gerealiseerd.”

Gilbert Mulder van de PvdA wees echter op het onderhoud van een dergelijk pad, waarbij hij bijval kreeg van Irene Driehuis van het PAC.

Reeds jaren wordt gesproken over een fietspad langs de Schapendijk, waarbij met name het deel tussen de N381 (Frieslandroute) en de Broekstukkenweg aandacht krijgt. Tijdens de commissievergadering sprak mevrouw Matine Camps van boerderijcamping Het Looveld aan de Broekstukkenweg in.

Gevaarlijk

“Op de Schapendijk wordt veel te hard gereden. Onze kinderen moeten op de fiets naar Zweeloo, maar is het een heel gevaarlijke situatie.” Zij wees erop, dat Dorpsbelangen Sweel al eerder het plan had om een schelpenpad langs de Schapendijk aan te leggen. “Het huidige plan om alleen fietsstroken te maken, vind ik niet goed. Het wordt er alleen maar gevaarlijker door. Onze campinggasten halen hun brood liever in Schoonoord, omdat dat een veiliger route is. Bovendien kunnen onze gasten gratis zwemmen in het zwembad in Zweeloo, maar zij gaan liever naar De Kibbelkoele vanwege de veiligheid.”

Een eerder plan van de PvdA om een fietspad door het natuurgebied aan te leggen, kreeg geen steun van Henk Mulder (BBC). “Er is nauwelijks sociale veiligheid en krijgt geen bijval van Dorpsbelangen Sweel en omwonenden.”

Andere varianten

Andere varianten zijn een vrijliggend betonnen fietspad in twee richtingen aan westzijde van de rijbaan, een vrijliggend betonnen fietspad in twee richtingen aan de oostzijde van de rijbaan, een vrijliggend betonnen fietspad in één richting aan beide zijden van de rijbaan, een vrijliggend betonnen fietspad in twee richtingen met concessies aan fietspadbreedte en tot slot de afgekeurde variant, het toepassen van rode fietssuggestiestroken op de Schapendijk.

Het complete rapport met alle varianten is via deze link te lezen.

Foto: de Schapendijk ter hoogte van de Broekstukkenweg (Google Maps).