Schoonoord – Aan de Brammertstraat in Schoonoord staat dichtbij de reuzenstoelen het KinderzwerfboekStation De Piepel-o-theek. Hier kunnen kinderen van 0 tot en met 18 jaar boeken en strips vinden die ze interessant genoeg vinden om te gaan lezen.

Per keer kan één boek gratis worden meegenomen. Het is de bedoeling dat deze boeken gaan zwerven. De boeken kunnen worden teruggebracht, maar ook op een andere plaats worden achtergelaten. Vorig jaar werden ongeveer driehonderd (strip)boeken geleend. Alle boeken zijn voorzien van een zwerfsticker. Daarmee kan iedereen via internet bekijken waar het boek eerder is geweest.

Natuurlijk raken de boeken na verloop van tijd op, maar er is een landelijke stichting die tweemaal per jaar ‘verse’ boeken aanlevert. Tevens zijn er steeds meer particulieren die kinderboeken achterlaten om zo anderen te laten genieten van wat anders thuis in de kast blijft staan. Wie boeken wil doneren: bij de kast staat een grote afsluitbare doos die daarvoor gebruikt kan worden. Een duurzame gedachte.