De afgelopen dagen kwam er weer heel wat nieuws over ons heen met betrekking tot het coronavirus. Wat mij opviel?

Luchtvochtigheid

Ik heb in het weekend met aandacht geluisterd naar Maurice de Hond in Op1, die sprak over de verspreiding van het coronavirus op basis van de luchtvochtigheid. Door lage luchtvochtigheid blijft het virus langer hangen en kan zich meer verspreiden. Misschien denk ik te simpel, maar ik dacht meteen aan de ziekenhuizen en zorginstellingen waar altijd al sprake is van een enorm droge lucht. Een goede ventilatie is van belang voor verhoging van de luchtvochtigheid. Verder ben ik zelf niet weg van airconditioning. Bij extreme hitte maak ik er wel eens gebruik van, maar na een tijdje krijg ik keelpijn. Niet prettig dus.

‘Dingen doen’

U bent vast net zo nieuwsgierig als ik naar de mededelingen van vanavond. Door de landelijke media worden al wat voorzetten gegeven. Minister Grapperhaus zou in ieder geval de maatregelen voor jongeren willen versoepelen. De laatste weken was er vooral aandacht voor jongeren, die in groepen bijeen waren met het doel dat tegen te gaan. Nu moeten jongeren opeens ‘dingen’ kunnen doen in het leven.

Met lege handen?

Geldt dat niet voor alle mensen? Het riekt naar leeftijdsdiscriminatie. Juist economisch gezien is de oudere groep vanaf 50 jaar van belang. Zij zijn nog volop aan het werk, zelfs langer door de regel dat pensioen mogelijk is vanaf 67 jaar. Worden straks jongeren ingezet voor bepaalde werkzaamheden, zodat de vijftigplusser met lege handen staat? Nu zijn de meeste mensen heel eensgezind, maar hoe is dat straks?

Van ganser harte

Ik hoop zelf van ganser harte, dat de zogenoemde contactberoepen weer mogen, zodat kappers, fysiotherapeuten en pedicures weer aan de slag kunnen. De tandartsen kunnen al wel weer aan het werk, dus het lijkt mij logisch dat ook andere beroepsgroepen hun werk kunnen hervatten.

Wereldvreemd

Het zou ook mooi zijn als de horeca wat meer armslag krijgt. Klaas Knot, directeur van de Nederlandse Bank, liet weten dat -als je niet kunt werken met een protocol van anderhalve meter- jouw horecabedrijf in de kern niet gezond is. Dan moet je je maar omscholen. Wat een wereldvreemdheid. Op afstand de meest merkwaardige opmerking van de week.

Reacties

Ik ben niet tegen verschillen in salariëring, maar hoe haalt de KLM het in zijn hoofd om in deze tijd de bonus van de Nederlandse topman te verhogen? Al eerder is bij plannen van andere bedrijven gebleken, dat dat leidt tot protest. Eerst moet er van alle kanten forse kritiek worden geuit voordat dit voornemen van de baan is. Je kunt je tevoren toch al realiseren wat de reacties zullen zijn?

Raar

Ondertussen gaan de raadsels op Facebook gewoon door. Zoals ‘Je slaapt en je hebt honger: je hebt boter, kaas en sap in de koelkast. Wat ga je als eerste openen?’ of iets met apen, olifanten en papegaaien die al dan niet naar een rivier gaan of alleen maar kijken. Ook zijn er allerlei vragenlijstjes over namen van ouders en voorouders of lijstjes met vragen als ‘Hou je van blauwe kaas?’, ‘Heb je een pistool?’ en ‘Ben je raar’. Nou, dat vind ik pas raar.