Coevorden – De beëdiging en installatie van burgemeester Renze Bergsma is een feit. Met een krachtig “Zo waarlijk helpe mij God almachtig” bevestigde hij de woorden van Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe. Klijnsma begroette allerhartelijkst echtgenote Evalina en de kinderen Jesse, Céleste en Livvy.

“In zijn sollicitatiebrief”, aldus Klijnsma, “schreef Renze dat hij de bofkont wilde zijn om burgemeester van Coevorden te worden. Verder antwoordde hij op de vraag ‘Wat maakt je gelukkig?’: dat zijn de mensen en op de vraag ‘Wat maakt te verdrietig?’ was het antwoord hetzelfde. Ik belde de oud-burgemeester van Woudrichem. Dat was één lofzang op Renze Bergsma.

Raadslid en voorzitter van de vertrouwenscommissie Margriet Fissering deed de nieuwe burgemeester suggesties voor de invulling van een vrije dag, waarbij zij de gehele gemeente doorkruiste. Locoburgemeester Jeroen Huizing was best nieuwsgierig naar de verrichtingen van de vertrouwenscommissie, maar de leden ervan lieten niets los. “Zodoende kon ik pas na de voordracht meer te weten komen over Renze.”

“Te snel”

De volgende spreker was burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn. “Ik vind dat de benoeming te snel is gegaan. Kijk eens naar de kabinetsformatie, dan wordt de spanning opgebouwd. Bovendien kreeg de locoburgemeester wel erg weinig tijd om zijn functie te vervullen. Bouwmeester is net weg en er wordt al een nieuwe burgemeester benoemd. En je zult maar moeten samenwerken met een wethouder uit Borger-Odoorn (hij doelde daarmee op wethouder Steven Stegen) en je zult maar moeten samenwerken met Eric van Oosterhout, burgemeester van de buurgemeente.”

“Je mag zijn wie je bent”

Renze Bergsma was de laatste spreker en sloot daarmee de bijzondere raadsvergadering in De Fabriek van Theater Hofpoort af. Bergsma heeft het bezoek van de vertrouwenscommissie direct na de voordracht zeer gewaardeerd. “Ik heb een heel warm welkom gekregen, daar ben ik heel dankbaar voor.” Hij noemde als zeer positieve punten de 28 dorpen en buurtschappen met elk hun eigen karakter en de stad van strijd, Coevorden, die als enige in Drenthe een kasteel heeft. Het gemoedelijke en het omzien spreekt mij aan en speciaal is ook de grensligging. In Coevorden mag je zijn wie je bent. Daarom vind ik het mooi, dat ik volgende week de aftrap voor de Regenboogweek mag doen.”

“U mag op mij rekenen”

Verbindend besturen kwam ook even aan bod. “Wat is verbindend besturen? Iedereen vindt het belangrijk heb ik gemerkt, maar iedereen denkt er anders over. Een goede zaak, want het is natuurlijk een zoektocht.”

Tot slot zei hij: “U mag op mij rekenen, ik ben er voor de inwoners en het algemeen belang.”

Zie ook:

“Je proeft de liefde voor stad en dorpen”