Dalen/Wachtum – Na de wandelroutes Dalen, ’t Grootveld en De Huttenheugte is nu ook de wandelroute Wachtum aantrekkelijker gemaakt. Er zijn informatieborden en een interactieve praatpaal, een zogenoemde playnetic, geplaatst. Zo worden wandelaars tijdens het wandelen voorzien van informatie over de omgeving. De vernieuwde route wordt op zaterdag 13 mei om 10.00 uur bij dorpshuis De Kom in Wachtum geopend door oud-Wachtumer Henk Wilting en wethouder Steven Stegen.

Route Wachtum

De route Wachtum heeft als thema ‘Landbouw en boerderijen’ en voert vanuit Dalen door Wachtum. Interessante informatie over Wachtum kunnen de wandelaars in het boekje vinden dat is uitgegeven bij de wandelingen. De route is aangegeven met bordjes met daarop een bruine landbouwtrekker. De afgelopen tijd is hard gewerkt om de route een nadere invulling te geven. En dat is gelukt. De playnetic staat bij dorpshuis De Kom. De tekst is ingesproken door Henk Wilting. Daarnaast worden op de route acht informatieborden geplaatst, die passen bij het thema landbouw en boerderijen. Deze verdieping van de route is tot stand gekomen door een mooie samenwerking tussen het bestuur van Dorpsbelangen Wachtum, de LTO en de wandelwerkgroep Dalen.

Wandeldorp

Doordat nu ook de vierde wandelroute in Wachtum verfraaid is, zijn alle vier wandelroutes in en rond Dalen aantrekkelijker gemaakt. Onder het motto Dalen, wandeldorp in Drenthe, zijn op 30 november 2019 vier nieuwe wandelroutes in Dalen officieel geopend. De wandelwerkgroep van Dorpsbelangen Dalen heeft vier wandelingen van 10 km uitgezet in en rond Dalen. Alle routes hebben als start- en eindpunt op het plein bij de kerk. Daar is een informatiebord geplaatst, waarop de routes zijn ingetekend. De vier routes samen hebben de lengte van een marathon. Elke route heeft een thema gekregen en is met passende symbolen bewegwijzerd.

Overige routes

De route Dalen heeft als thema ‘Cultuur en historie’ en voert langs allerlei plekken die cultuurhistorisch interessant zijn. Op de telefoon kunnen de wandelaars via QR-codes de verhalen beluisteren over de bezienswaardigheden onderweg. De route is aangegeven door bordjes met de afbeelding van een rode molen.

De route ’t Grootveld voert de wandelaars door het oostelijke gebied van Dalen en over sportcomplex ’t Grootveld’. Het thema van deze wandeling is ‘Bewegen en gezondheid’. Op ‘t Grootveld’ zijn sporttoestellen langs de route geplaatst, die uitnodigen om de wandeling te onderbreken door een aantal sportieve oefeningen te doen. De markering van de route wordt gevormd door bordjes met daarop een blauwe wandelaar.

Route ‘De Huttenheugte’ leidt de wandelaars door de Daoler Tuun en door het natuurgebied langs het Drostendiep naar ‘De Huttenheugte’. Deze route heeft als thema ‘Natuur’. Onderweg kunnen de wandelaars genieten van een prachtige omgeving waar veel verschillende vogels voorkomen. Op de route zijn afbeeldingen van vogels in kleur langs de route geplaatst, waar wandelaars op de telefoon met een QR-code ook de vogelgeluiden kunnen beluisteren.

Meer informatie

Op de website www.wandelroutesdalen.nl is alle informatie over de routes te vinden.

Bij de wandelingen is een wandelboekje uitgegeven met de titel ‘Dalen, wandeldorp in Drenthe’ Het boekje bevat de routebeschrijvingen en een bijbehorende kaarten. Bij elke route staan foto’s afgebeeld met een beschrijving van de bezienswaardigheden. Vanzelfsprekend passen de foto’s bij de gekozen thema’s. Het boekje biedt informatie die de wandelingen extra interessant maakt. De boekjes zijn te koop voor 2,50 euro bij de kantoren van Tourist Info in de gemeente Coevorden, bij de horeca rondom het marktplein in Dalen en op De Huttenheugte.