Dalerpeel – Het was een bijzondere avond in Dalerpeel. Het dorp had nimmer een herdenkingsmonument, maar daarin is vanavond verandering gekomen. Het nieuwe monument werd onthuld door nazaten van Jacob en Bontje Hoogeveen, voormalig bewoners van Dorpsstraat 86 in Dalerpeel, en de leerlingen Giovanni Klepke en Milo Bennink van de Willem-Alexanderschool.

De belangstelling voor de onthulling en de daaropvolgende herdenking was enorm groot vanuit Dalerpeel, Nieuwe Krim en omstreken. Aan de Oranjestraat bij de kruising van de Dorpsstraat en Steigerwijk staat het monument op een nieuw aangelegd pleintje. Dat was mogelijk dankzij de werkgroep ‘Dalerpeel in oorlogsjaren’, bestaande uit Johan Kroesen, Klaas Veldhuis en Hans Wering.

Het idee ervoor ontstond begin 2020. Wijlen Berend Kikkert uit Dalerpeel schreef jaren geleden een brief aan het kerkbestuur en uitte daarin de wens, dat het dorp een eigen monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog zou krijgen. Kikkert overleed in 2019 op 95-jarige leeftijd.

De werkgroep deed onderzoek en al snel ontstond de gedachte dat een monument dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog niet voldoende kon zijn. Het is een plek geworden waar iedereen stil kan staan bij alle slachtoffers, waar ook ter wereld.

Johan Kroesen heette namens de werkgroep alle aanwezigen van harte welkom, zoals vertegenwoordigers van de families Hoogeveen, De Jonge en Hartemink. Hij duidde eerst op de Tweede Wereldoorlog, die zo’n impact heeft (gehad) op de Nederlandse geschiedenis. Zo waren er vele onderduikers in Dalerpeel en speelde onder andere Marinus Post een rol in het verzet. Kroesen vestigde de aandacht op de vrijheid. “Het was op 4 februari 2022 dat Rusland Oekraïne binnenviel. Dat maakt duidelijk, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarom is dit herdenkingsmonument bedoeld als herdenking aan alle oorlogen.”

Nazaten van de familie Hoogeveen vertelden over de jaren in de Tweede Wereldoorlog. “Dalerpeel werd ervaren als een hechte gemeenschap. Waarin een klein dorp groot kan zijn met als drijfveer geloof, hoop en liefde.”

Vervolgens sprak Jon van Pijkeren, leidinggevend onderofficier Luchtmobiele Brigade. Hij is uitgezonden geweest naar Afghanistan en ook hij sprak over het belang van vrijheid. Giovanni en Milo droegen daarnaast teksten voor, die indruk maakten op de aanwezigen. Hans Wering, raadslid, voerde het woord namens de gemeente. Hij is bovendien lid van de werkgroep en bedankte Johan en Klaas voor de samenwerking.

Klaas Veldhuis en Hans Wering legden een krans bij het monument namens Plaatselijk Belang Dalerpeel en Plaatselijk Belang Nieuwe Krim. Daarna volgden diverse bloemleggingen.

Nadat iedereen het monument had bekeken, blies Bob Vredeveld van De Breibergers het Signaal Taptoe. Daarna werden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het eerste couplet van het Wilhelmus. Het monument is gemaakt door Willy Pladdet van Steenhouwerij Pladdet uit Koekange.