Wachtum – Het was zaterdagmiddag een gezellige boel in Wachtum door de opening van het dorpsplein en de wedstrijd van een team uit Wachtum tegen de ploeg uit Wachtum (Löningen) Duitsland, een plaats tussen Meppen en Cloppenburg.

Wachtum had een feestje te vieren na de aanleg van nieuwe riolering, de reconstructie van het dorp en de opening van het dorpsplein. Uitgenodigd waren onder meer oud-bestuursleden van Dorpsbelangen, vertegenwoordigers van de gemeente en van de aannemer.

Na het welkomstwoord van voorzitter Jaap Veen van Dorpsbelangen Wachtum onthulden Jan Rocks en Lambertus Meppelink het informatiebord. Daarop komt informatie over het dorp en de wandel- en fietsknooppunten. Het bord was voorzien van een eigen Wachtumer vlag, die overigens bij veel woningen in het dorp fier wapperde.

Laatste minuten geskipt

Vervolgens hield Frank Geertsema een toespraak in het Duits. Natuurlijk maakte hij daarin kort melding van de wedstrijd, die Nederland vrijdag won van Duitsland. “Maar omdat Duitsland meestal in de laatste minuten toeslaat, hebben we die laatste minuten geskipt, de wedstrijd in Wachtum duurt tweemaal 35 minuten.” Na zijn toespraak kreeg Frank nog een geschenk aangeboden van de Duitse Wachtumers.

Toen was het tijd voor de wedstrijd. De tribune van Duitsland zat veel voller dan die aan Nederlandse zijde. Eerst kwamen de teamleden van beide landen (Wachtum NL wit shirt/rode broek en Wachtum D in donkerrood shirt/witte broek) op met hun jeugdige mascottes. Aansluitend werden de beide volksliederen gespeeld door Ons Genoegen. De Duitsers gingen staan, terwijl het opvallend was dat de Nederlanders bleven zitten.

De aftrap van de wedstrijd werd gedaan door Aaltinus Tijink, die bal doorspeelde aan kleinzoon Hugo Meppelink. Die scoorde meteen, zodat de wedstrijd begon met de stand 1-0. Het werd uiteindelijk 2-4. “We verloren de wedstrijd”, aldus het team uit het Nederlandse Wachtum, “maar we wonnen er ook wat mee”, is de sportieve reactie.

Na de wedstrijd was het tijd voor muziek in de vorm van een open podium met optredens van bands en dj’s. Dit feest was georganiseerd door de recent opgerichte Stichting Open Podium.