Coevorden – Vrijwilligers van afdeling gemeente Coevorden van Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben deze week de laatste fietskeuring van de 25 basisscholen in de gemeente uitgevoerd.

Tijdens de controle werd op een controlekaart genoteerd welke onderdelen wel of niet goed aan de fiets waren. Ouders waren zo op de hoogte welke reparaties nodig zijn. Was een fiets helemaal in orde, dan kregen de kinderen een sticker met de tekst ‘Deze fiets is OKÉ’. Als de verlichting goed voor elkaar was, kregen de kinderen ook een kaartje met een kanscode, waarmee een fiets is te winnen.

Voor de kinderen in de groepen 1 en 2, zo’n 750 kinderen, gingen VVN-voorlichters met een fietsje de klas in. In een kringgesprek met de kinderen en BOB (een buikspreekpop) werd gesproken over de fiets. De kinderen kregen na afloop een kleurplaat en een setje kleurpotloden.

Teleurstellende resultaten

Het bleek bij de fietscontrole, dat maar 61 procent van de kinderen op een goedgekeurde fiets rijdt. Het aantal leerlingen in de groepen 3 tot en met 8 was 1900, er werden 1491 fietsen ter keuring aangeboden. Het aantal niet aangeboden en afgekeurde fietsen was 744. De vrijwilligers van VVN vinden dat zeer teleurstellend en zij roepen ouders dan ook op meer aandacht aan het onderhoud van de fiets te besteden.

De meest voorkomende mankementen zijn: geen deugdelijke voorverlichting (130 stuks), geen deugdelijk achterlicht (123), geen werkende bel aan het stuur (76), handvatten los of beschadigd (56), geen reflectie in de wielen (45).

 

Lees ook:

VVN is bezig met fietsenkeuringen