Aalden – Op het azc in Aalden is woensdagmiddag de vernieuwde vrouwenkamer geopend, dé plek voor ontmoeting en creativiteit. De opening werd verricht door Liesbeth Aalberts uit Coevorden. Zij en haar man Ab hebben uit eigen zak vier breimachines gekocht en die geschonken aan de vrouwenkamer.

“De vrouwenkamer zat wat weggestopt op het azc, we hebben nu een centrale plek gekregen”, vertelt Marjolein Lensen, coördinator participatie en taal van het COA. “De vrouwen hebben zelf alles bedacht, plannen gemaakt en geschilderd. De vrouwen zijn bovendien zelf beheerder van de ruimte. Deze eigen plek is niet zozeer ingericht vanuit religie, maar een plek waar vrouwen samen kunnen zijn, elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten ondernemen.” De vrouwen stellen zelf een activiteitenprogramma op.

De vrouwenkamer was eerder beperkt open, maar is nu zeven dagen per week geopend. “Er zijn een zitgedeelte en een creatief gedeelte. Er staat werk van onder andere Iryna Chebotarova uit Oekraïne (van beroep econoom) van wie momenteel ook werk is te zien in De Aelder Meent. Zij maakt bij haar kunst gebruik van gebruikte spullen.

Er worden daarnaast diverse workshops voor vrouwen gegeven, ook dorpsbewoners van Aalden en Zweeloo zijn welkom. De vrouwenkamer kreeg schapenwol vanuit Benneveld (van de schaapskudde) om te verwerken en te vilten. De resultaten ervan gaan naar woonzorgcentrum De Korenhof.