Coevorden – Vilan van de Loo geeft zondag 28 augustus een lezing over Van Heutsz in Coevorden, waarna een gesprek met de aanwezigen volgt. De lezing in De Fabriek van Theater Hofpoort aan de Sint Jansstraat 4 begint om 15.00 uur. De organisatie is in handen van Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld.
Vilan van de Loo, auteur van meer dan dertig boeken, schrijfcoach en neerlandica, beschreef in ‘Uit naam van de majesteit’ het leven van generaal J.B. van Heutsz. Deskundig, volledig, inlevend, meeslepend. Misschien is Van Heutsz de bekendste en tegelijk de meest omstreden militair in de vaderlandse geschiedenis. Op basis van een vloed aan bronnen reconstrueert Van de Loo zijn leven. De generaal had vooraanstaande bewonderaars (onder wie oud-koninginnen Wilhelmina en Emma) maar ook vele vijanden.
Omstreden
Van Heutsz was gouverneur van Atjeh en later gouverneur-generaal, onderkoning van Indië. In ruim driehonderd pagina’s beschrijft Van de Loo de op- en ondergang van de in Coevorden geboren generaal. Dat de generaal in later tijden omstreden was, bewijst een actie in 1965 in Coevorden waarbij het standbeeld van Van Heutsz werd ‘ontwijd’.
Bewonderen of besmeuren?
Het in 2020 verschenen boek over Van Heutsz past naadloos in de recente ontwikkelingen in de discussies over historische figuren en gebeurtenissen die in een minder florissant daglicht zijn komen te staan. Gaan we bewonderen of besmeuren? Of iets ertussenin? Het Rijksmuseum past informatiebordjes bij dubieuze historische prenten aan. Aan praattafels gaat het ineens om vragen als: ‘Hoe gaan we om met de figuur van zwarte Piet?’ ‘Past de Gouden Koets met zijn afbeeldingen nog wel bij Prinsjesdag?’
Voer voor discussie
Onze verschillende visies op historische feiten zijn voer voor een discussie die zondag 28 augustus op tafel zullen komen in De Fabriek. Zowel in de presentatie van Vilan van de Loo als ook in het daarna te houden gesprek is er ruimte voor meningen, ideeën en invalshoeken. Kaarten kunnen worden besteld bij zuidenveldcultureel@gmail.com. De entreekosten zijn voor jongeren tot en met 18 jaar en studenten 5 euro p.p., andere belangstellenden betalen 9 euro p.p. Dat is inclusief een consumptie in de pauze.