Coevorden/regio – “Het bedrijf Graaco heeft ons enorm verrast”, aldus een opgetogen Sijke Dijkstra, voorzitter van het Rudie Zwols Fonds. “De Bakker Groep Coevorden heeft ons vijf jaar lang financieel geholpen en nu neemt Graaco het stokje over. Het is fijn, dat een Coevorder bedrijf achter ons staat voor de stabiliteit van het fonds.”

“Iets terugdoen voor de samenleving”

Directeur Ben Blog van Graaco: “Ons bedrijf heeft al zo’n vijftig jaar een band met Coevorden. Vroeger als Van der Graaf en nu alweer jarenlang als Graaco. Wij willen graag wat terugdoen voor de Coevorder samenleving om deze band te onderstrepen. Dankzij de bevolking zijn wij in staat geweest om te doen wat we momenteel doen. En het gaat goed met Graaco.” Het bedrijf kwam tot de keuze voor het Rudie Zwols Fonds juist in deze moeilijke tijd. Graaco zal de komende tien jaar het fonds ondersteunen.”

Draagvlak groot

Sijke Dijkstra vertelt, dat het draagvlak voor het fonds, dat het 25-jarig bestaan nadert, bijzonder groot is. “Bovendien hebben we de laatste jaren flink aandacht besteed aan de samenwerking met Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Vluchtelingenwerk en de gemeente.”

Via de Doe-Mee-Webwinkel van de gemeente kan veel worden gedaan voor kinderen uit gezinnen die tot de minima behoren. Het Rudie Zwols Fonds wil ook de groep daarboven bereiken, die net geen recht heeft op toeslagen of kwijtschelding. “We nodigen juist deze mensen uit om via deze link op de website van de gemeente een aanvraag in te dienen. Ze kunnen ook mailen naar jeugd@coevorden.nl voor meer informatie.” Het is lastig om die groep in beeld te krijgen. “De mensen moeten zelf stappen zetten, maar de schroom om hulp te vragen is heel groot. Juist die mensen willen we aanmoedigen om een beroep op het fonds te doen”, aldus Sijke.

“Daarnaast nodigen we ook graag organisaties/mensen uit die lessen aan kinderen willen, bijvoorbeeld als het gaat om muziek, toneel en yoga. Het aanbod kan worden opgenomen in de Doe-Mee-Webwinkel zodat zoveel mogelijk kinderen kunnen meedoen.”

“Geweldig”

Bestuurslid Coby Pasveer vindt het ook echt geweldig, dat Graaco het fonds ondersteunt. “Zo kunnen we ‘Petje Af Coevorden’ steunen, kunnen we praktijklessen en andere zaken financieren.

Rudie Zwols Fonds

Het Rudie Zwols Fonds is eind 1997 opgericht door Rotaryclub Coevorden na het overlijden van huisarts Rudie Zwols, toentertijd voorzitter van Rotary. Hij was erg betrokken bij kinderen, die het moeilijk hadden. Het fonds staat inmiddels al jaren op eigen benen. Jaarlijks worden vele kinderen geholpen om mee te kunnen doen in de samenleving. Het fonds werkt met intermediairs om de privacy te waarborgen. Coby Pasveer was de weduwe van Rudie Zwols.

Graaco

Graaco is in september 2009 in Coevorden opgericht en is gevestigd in de hallen van het voormalige Van der Graaf/Penske/De Vries. Het bedrijf is een toonaangevende logistieke dienstverlener en is rechtstreeks verbonden aan het Nederlandse en het Europese spoorwegennet. In de loop der jaren is het bedrijf enorm uitgebreid.