Coevorden – Het wordt een mooie tweede helft van het seizoen in Theater Hofpoort, zo bleek zondagmiddag met een verrassende presentatie. Vrienden van Theater Hofpoort, genodigden, relaties en andere belangstellenden genoten van het voorproefje van de komende voorstellingen, gepresenteerd door theaterdirecteur Saskia Kluwen.

De presentatie werd omlijst met allerlei filmpjes van de komende voorstellingen en enkele optredens. Daarna was er een afterparty in het Cultuurhuis met muziek van Brúúnsma.

De eerste voorstelling is vrijdag 12 januari. Dan komt Evi Hanssen met ‘Sinds ik niet meer drink’. Zij gaf een inkijkje door een filmpje met fragmenten uit haar voorstelling. Het gaat over onder meer beproevingen en vooroordelen. Riëtte Kruize is er met Party Retro Drinks en zorgt voor alcoholvrije cocktails. De voorstelling is geen pleidooi tegen alcohol: bezoekers mogen hun drankjes, al dan niet alcoholvrij, meenemen in de zaal.

Theaterweekend met cabaret en Rot-middag

Theater Hofpoort doet mee aan het Nationale Theaterweekend van vrijdag 26 tot en met zondag 28 januari. Het leuke is: een entreekaartje kost slechts een tientje. Voor vrijdagavond is er cabaret van Martijn Crins met ‘Mesthoop’. Via theater, film, muziek, voetbalkantines, kroegen, natuurgebieden en gemoedstoestanden is Martijn terug als cabaretier. Hij smijt zich met plezier in de drek van het leven. Hij speelt gitaar, zingt, acteert en zorgt voor een bonte aaneenschakeling van sketches, liedjes en verhalen.

Op zondagmiddag 28 januari zorgt Marjolein Meijers en de muzikanten Jakob Klaasse, Walter Kuipers en Onno Kuiper voor een Rot-middag. Als duo An & Jan hadden Marjolein Meijers en Jan Rot elkaar tussen 2005 en 2010 bij tijden vrijwel dagelijks gezien op hun tochten langs de theaters. Jan Rot, overleden in 2022, vroeg enkele jaren geleden aan Marjolein “Je gaat toch wel een voorstelling maken met mijn liedjes?” Nu is het zover, dat er een driedelige ode komt.

Hij zei/zij zei

Op Vrouwendag, vrijdag 8 maart, komen Silvester Zwaneveld en Berit Companjen naar het theater met de voorstelling ‘Hij zei / Zij zei’, een mix van toneel en stand-upcomedy. De twee bevechten elkaar in pittige dialogen en oergeestige sketches. Silvester was vanmiddag present en gaf een staaltje stand-upcomedy. Hij stal meteen de harten van het publiek.

Verrassend: Tobi Kooiman

Tobi Kooiman gaf zondagmiddag ook een inkijkje in zijn programma ‘Best of 2’. Hij haakte meteen in op de grappen van Silvester Zwaneveld. Hij is niet alleen cabaretier, maar ook wiskundige. Zijn benadering van onder andere alledaagse kwesties is heel verfrissend. Je moet wel logisch kunnen nadenken om zijn grappen te begrijpen. Het kan niet anders, dat de zaal op zaterdag 13 april vol zit: Tobi heeft vanmiddag een geweldige indruk gemaakt.

Cabaret

Er is nog meer cabaret, zoals het absurdistische cabaret met een beat van Joosen en de Jager (Aanklonteren). Guido Weijers behoeft geen aanbeveling meer, bovendien is de voorstelling Momentum reeds uitverkocht. Wouter Monden komt met ‘Stormbrein’. Bijzonder is ook ‘Drift’ van Christian van Eijkelenburg, te zien op vrijdag 22 maart 2024. Dit is een verfrissend en absurdistisch cabaretspektakel over het (niet) toegeven aan je eigen menselijke driften. Aan de hand van eigenzinnige verhalen, elektronische beats, kleurrijke droombeelden zoekt Christian naar antwoorden. Ook Thjum Arts & Lonneke Dort komen naar Coevorden, evenals Marjolijn van Kooten met ‘Hoe vind je het zelf gaan?’

365 dagen ik

Naeeda Aurangzeb komt vrijdag 16 februari naar Coevorden met ‘365 dagen ik’. De journalist, presentator en schrijver Naeeda Aurangzeb geeft een kijkje in haar leven. Toen ze drie was, verhuisde ze vanuit Pakistan naar Nederland. Voor haar boeken ‘365 dagen Nederlander’ en ‘Hé, lekker ding – 365 dagen vrouw’ verzamelde ze geestig-gênante anekdotes over wat ze als Nederlander van kleur en als vrouw meemaakt.

Klassetoneel

Toneel is vaak een lastig onderdeel bij theaters, maar Hofpoort komt met enkele klassevoorstellingen, die beslist niet saai zijn en daarmee het imago wil doorbreken. Zo is er ook weer Solo Stories, bijna jaarlijks te zien in Theater Hofpoort, met een try-out van ‘Sonny Boy’ naar Coevorden. De makers van de succesproducties ‘Ma’ en ‘Nu ik je zie’ brengen deze keer de magistrale roman ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl uit 2004 op de planken. De monoloog wordt gebracht door Tarikh Janssen.

De kant van Ada

Mevrouw Ogterop komt met ‘De kant van Ada’ naar het theater op zaterdag 10 februari. In 2018 verscheen ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van en moord op een zestienjarig meisje. Peter Middendorp was zondagmiddag aanwezig en vertelde het boek te hebben gebaseerd op het verhaal van Marianne Vaatstra. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen. Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt? De monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, vertelt Ada’s verhaal. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij…

Nhung Dam

Nhung geeft zich bloot is te zien op vrijdag 1 maart en sluit daarmee de toneelserie van dit jaar af. De vorige voorstelling van actrice, theatermaker en schrijfster Nhung Dam, ‘3 miljoen voetstappen naar Sicilië’, werd bekroond met een ware sterrenregen. ‘Nhung geeft zich bloot’ gaat over de cruciale kruispunten in ons leven. Dat zijn niet die van de juiste liefdespartner, werk, woonplek of dating-strategieën, maar die van geluk. Ze vertelt erover tijdens een avond vol humor en herkenbaarheid.

Kindervoorstellingen

Kinder- en familievoorstellingen zijn er natuurlijk ook, zoals Apennoten op zondagmiddag 21 januari met een kist vol winterliedjes, een winters muziekavontuur. Professor S. op zondagmiddag 25 februari is een voorstelling voor kinderen van 6 toe met jaar 12. Op zondagochtend 17 jaar is Potje (2+) te zien.

Muziek

Theater Hofpoort presenteert jaarlijks een aantal muzikale voorstellingen, die heel populair zijn in Coevorden. Zo zijn de komende maanden nog te zien The Bluebettes (Toen was geluk…). Het nieuwe nostalgische liedjesprogramma zit barstensvol mooie liedjes van de jaren veertig tot en met zeventig.

Barrelhouse geeft zaterdag 24 februari een concert. De band is een begrip in de bluesscene en bestaat al vijftig jaar. Wie de band nog wil zien: Barrelhouse is bezig met de afscheidstournee, dus Hofpoort biedt een mooie gelegenheid.

Andere optredens zijn van De Traan, popkoor Sing & Swing, Tim Knol met ‘Gets the blues’, The Wanderers play Elvis, Micheline van Hautem met het trio van pianist Guus Westdorp zorgt voor de allermooiste chansons.

O’Dreams maakt Ierse muziek. Er passeren nummers van onder andere The Dubliners, The Fureys, Christy Moore en U2 de revue en: bezoekers kunnen meedoen aan een hilarische pubquiz. Om jezelf even later vier plaatsen naar rechts en drie rijen naar voren terug te vinden in een opwindende roes van Ierse humor en vrolijkheid.

Gedurende het programma werd een goed beeld geschetst van alle voorstellingen, die nog komen gaan. Meer weten? Kijk dan op de website van Theater Hofpoort voor alle informatie. Kaarten zijn online te bestellen, maar ook te koop aan de theaterkassa. De theaterkassa in het Cultuurhuis aan Kasteel 3 is elke vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend.

Hoofdfoto: Tobi Kooiman