Hardenberg/regio – Na maanden van uitstel vanwege corona is het bijna zover. Van 17 tot en met 19 september verhuist het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg naar het Saxenburgh Medisch Centrum.
Het verhuizen van een ziekenhuis is een logistieke uitdaging. Corona en de daarmee gepaard gaande anderhalve meter maatschappij doen hier nog een schepje bovenop. Met het fonkelnieuwe ziekenhuis biedt Saxenburgh inwoners in de wijde omgeving een ruimer zorgaanbod. Op maandag 21 september gaan de deuren open en zijn patiënten welkom voor alle reguliere zorg.
Vertrouwen
Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur van Saxenburgh: “Ongeacht in welk ziekenhuis en ondanks corona zijn continuïteit, veiligheid en kwaliteit van goede zorg onze hoogste prioriteit. In de afgelopen maanden zijn zo’n 1.750 medewerkers geschoold in de nieuwe werkwijzen en het gebruik van de vele nieuwe apparatuur. In een tijd waarin menig ziekenhuis de deuren moet sluiten, hebben wij voor onze patiënten een nieuw ziekenhuis gebouwd, met zorg die toekomstbestendig is. Ik ben er trots op dat wij in deze bijzondere tijd zoiets geweldigs hebben kunnen neerzetten. Wij hebben alle vertrouwen in de toekomst met dit prachtige ziekenhuis én met al onze mensen, die er alles aan doen om patiënten zich hier thuis te laten voelen.”
Uitdaging
De verhuizing luistert nauw en brengt veel uitdagingen met zich mee. Er zijn dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. In een draaiboek zijn afspraken, taken, verantwoordelijkheden en planning gedetailleerd vastgelegd. Daarbij blijft Saxenburgh tijdens de verhuisdagen continuïteit van zorg bieden met zo weinig mogelijk overlast voor patiënten, zorgmedewerkers en zorgondersteunende processen.
Het gebouw
Het Saxenburgh Medisch Centrum telt 130 bedden, inclusief stoelen voor dagverpleging en oncologische dagbehandeling, verdeeld over twee verdiepingen. De verpleegafdelingen bestaan uit een- en driepersoonskamers. De poliklinieken bevinden zich op de begane grond en zijn gesitueerd rondom het atrium, de ruime centrale hal met lichtkoepel.
Het gebouw is ingericht volgens de principes van een helende omgeving. Dat betekent zachte, warme kleuren en natuurtinten. De decoraties en inrichting van het atrium zijn een cadeau van de Stichting Vrienden van Saxenburgh, mogelijk gemaakt door donaties van particulieren en bedrijven.
De zorg
Alle zorgdiensten zijn zodanig gesitueerd dat een patiënt die maar kort in het ziekenhuis hoeft te zijn, snel zijn bestemming vindt en niet door het hele gebouw hoeft. Daarom zit bijvoorbeeld de bloedafname direct bij de hoofdingang. Om dezelfde reden zitten de spoedeisende hulp, huisartsenpost, intensive care, eerste harthulp en stroke unit bij elkaar in het Acuutcentrum. Dat grenst aan het diagnostisch centrum.
“Hierdoor kunnen de huisartsen van de huisartsenpost en onze medisch specialisten nog beter samenwerken”, aldus Van der Kam. “We hebben veel nieuwe apparatuur, zoals de MRI-scanner en CT-scanner, waardoor we veel meer onderzoeksmogelijkheden hebben en afwijkingen bij patiënten in een vroeg stadium kunnen ontdekken en behandelen. En niet te vergeten de gezinsgerichte zorg in het Vrouw-Kind centrum, waar vrouwen kunnen bevallen in een bevalbad en waar ook vaders kunnen blijven. Zo verbeteren we de zorg voor inwoners in de wijde regio, dat is waar het ons om te doen is.”
Het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum kan voorzien in meer dan 90 procent van alle reguliere zorgbehoefte van de inwoners in het Vechtdal, Zuidoost-Drenthe en Twenterand. Zodra de coronasituatie het toelaat, komt er een feestelijke opening van het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum.”
Lees ook: