Coevorden/regio – De voorstelling ‘De Vlaggenhijsers’ is op donderdag 21 en vrijdag 22 september te zien op de grens van Coevorden en Schoonebeek aan de Katshaarweg 4, de locatie van Food in the Wood. Een van de hoofdrolspelers is Sem Donkers uit Coevorden. Gisteren was de eerste voorstelling Westerbork, die ook vanavond plaatsvindt, en er zijn nog meer locaties.

De theatervoorstelling (16+) is een kennismaking met het leven van drie jonge mannen in het Drentse landschap. Niet alle Drenten zijn meteen een open boek. Er wordt hardop positief gesproken. Maar als er iets gezegd wordt wat iets minder positief is, dan wordt dat bijna gefluisterd. Je houdt de zware verhalen voor jezelf, daar zit je een ander mee in de weg. Je moet gewoon deurdoen.
De jongens leren zichzelf kennen in Drenthe. Is dit de plek waar ik wil blijven en waarom dan wel? Mag ik als Drent eigenlijk wel groot dromen? En wat gebeurt er als je alles in je woonplaats al gezien hebt, als je allang weet hoe alles werkt. Waar haal je dan je spanning vandaan? Deze voorstelling is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Inkijkje

Tijdens het theaterstuk krijgen de bezoekers een inkijkje in het leven van één van de drie jongens: Menno, Harm of Simon. Je loopt tijdens de voorstelling dus mee met één van de jongens. Vink daarom via deze link op de website de jongen aan met wie je graag zou willen meelopen. Er zijn 25 plekken per speler beschikbaar. Via dezelfde link zijn filmpjes te bekijken om meer informatie over de drie jonge mannen te krijgen. Wie een keer wil meelopen met een andere jongen kan een kaart kopen voor een andere voorstelling.

De Drentse vlag

Je ziet de Drentse vlag regelmatig wapperen met de sterren die verwijzen naar de dingspelen (waaronder Zuidenveld) en de toren die verwijst naar het Kasteel van Coevorden. Rood en wit zijn de Saksische kleuren.

Verhalen verzameld

Vera Vos, Okki Poortvliet en Hans van der Werf -alle drie geboren en getogen Drenten- gingen Drenthe door om zoveel mogelijk verhalen van de Drentse Vlaggenhijsers te verzamelen. Er werden een documentairefilm en een voorstelling gemaakt over de confrontatie tussen het platteland en de stedelingen. Het project werd gesteund door de gemeenten Coevorden, De Wolden, Westerveld, Emmen en Midden-Drenthe, Poplab (K&C), de provincie Drenthe, het VSB-fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Cast

De hoofdrolspelers zijn Sem Donkers als Simon, Nick Kamerling als Harm en Rik van den Top als Menno. Dramaturg was Karijn van der Wijk. Daarnaast speelt Janiek Vreeken de rol van Eva en haar vader wordt vertolkt door Gerrit van der Heide. De regie was in handen van Hans van der Werf, Vera en Okki tekenden voor de productie en vormgeving.

Sem Donkers uit Coevorden is al jaren met theater bezig. “In 2018 trad ik met een zelfgeschreven solovoorstelling over Charlie Chaplin op in Theater Hofpoort in Coevorden en in 2021 speelde ik de jonge Harry Muskee (Cuby van de Blizzards) in muziektheaterspektakel Muskee in Assen. Afgelopen december speelde ik mee in ‘Het ontzet van Coevorden’. Dat was fantastisch om te doen, niet in de laatste plaats omdat het ging over de geschiedenis van mijn eigen woonplaats.”

Meer informatie

Een toegangskaart kost 15 euro inclusief welkomstdrankje. De theatervoorstelling duurt ongeveer anderhalf uur. Zorg voor contant geld voor consumpties, niet overal is pinnen mogelijk. Neem je ticket (of boekingsnummer + naam) geprint of digitaal mee om te laten scannen De middagvoorstelling start om 14.30 uur, de avondvoorstelling om 19.30 uur. De locatie is een half uur tevoren geopend. Parkeren is gratis op alle locaties.

De andere voorstellingen zijn op vrijdag 8 en zaterdag 9 september in Echten en op vrijdag 29 en zaterdag 30 september in Weiteveen. Voor meer informatie: www.dedrentsevlaggenhijsers.nl of mail naar de drentsevlaggenhijsers@gmail.com. Ook is er een Facebookpagina en is meer te zien op Instagram.