De leden van een kerngroep van vier ervaringsdeskundigen hielden vandaag de bijeenkomst ‘Sterke verhalen – diepe dialogen’ in MFC Ravelijn Verbindt in Coevorden. Donderdag is een soortgelijke bijeenkomst in Groningen. Tijdens de middag kwamen heel wat gesprekken en emoties voort.

Beide bijeenkomsten zijn mogelijk gemaakt door CMO STAMM (kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Groningen en Drenthe) en de gemeenten Coevorden en Groningen. De aanleiding was de Wereldarmoededag, elk jaar op 17 oktober. De gemeente Coevorden is betrokken vanuit het programma Kansrijk opgroeien.

Het doel is om de aandacht voor ervaringsverhalen over armoede te vergroten en te versterken.

Het eerste gesprek met de kerngroep vond plaats onder leiding van Christa Slim, programmamanager voor onder andere het sociaal domein in de gemeente Coevorden. Onder het gezelschap bevond zich ook wethouder Joop Slomp en vertegenwoordigers van Domesta en Maatschappelijk Welzijn Coevorden.

Levensverhalen

Aan tafel kwamen de verhalen van vier ervaringsdeskundigen. Richard Lunenborg beet het spits af. Hij is voormalig ondernemer. “Toen ik tien jaar geleden begon, was ik wat naïef en je maakt bepaalde keuzes. Mijn eenmanszaak liep goed, maar op een gegeven moment kwam ik in contact met iemand die het minder goed met mij voorhad.” Het gevolg was dat hij zowel zakelijk als persoonlijk failliet werd verklaard. Zo kreeg hij te maken met armoede en de gevolgen daarvan.

Karin van den Hende had een totaal ander verhaal. “Ik kom uit een familie met armoede. Wij woonden achteraf en mijn ouders hadden een keuterboerderijtje. Ik ging naar school, maar had verder geen sociale contacten. Vriendinnetjes mochten niet bij ons thuis komen. Ik heb ervoor gezorgd, dat mijn kinderen wel een studie konden volgen.”

Miranda Pol is hulpverlener. Zij komt uit een gezin met zes kinderen. “Ik wist wel, dat we het thuis niet breed hadden. Dat heeft gezorgd voor een isolement. Mijn broers en zussen mochten niet doorleren. Toen ik zover was, wist ik dat er wel ‘potjes’ waren, zodat ik kon studeren. Maar dat vonden ze thuis niet goed. Ik moest aan het werk.” Miranda stelde, dat het nodig is dat er iemand nodig is die naast je staat, zonder een oordeel te geven. Zij schoot vol toen zij vertelde dat haar dochter haar als voorbeeld ziet hoe het goed kan gaan.

Lineke Smit staat ondanks een moeilijke start nu voor de klas. “Ik kreeg steeds te horen ‘Waarom zou je leren?’, ik kreeg eenvoudigweg de kans niet om door te leren.” Zij belandde in een depressie door privéproblemen en schulden, maar krabbelde overeind. “In een televisieprogramma hoorde ik opeens mijn verhaal, dat gaf een stuk herkenning. Later heb ik wel een kans gekregen.”

Intensieve gesprekken

Vervolgens was het tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Buiten op het plein, tijdens een wandeling of in de zaal. Er werden heel wat intensieve gesprekken gevoerd. “Vroeger”, aldus Karin van den Hende, “was het zo dat eerst mijn vader de baas was, later de echtgenoot en nog weer later de zoon.” Zij benadrukte, dat generatiearmoede niet alleen om geld draait. “De innerlijke kracht van mensen is ook heel belangrijk.”

Schrijnend

De ervaring van Karin is, dat hulpverleners vaak één kant op kijken, maar niet weten wat zij het beste kunnen doen. “Zij hebben vaak een tunnelvisie, je moet net out of the box denken. Toen mijn wasmachine stuk ging, zei de hulpverlener: “Als je twee maanden kalm aan doet, kun je een nieuwe kopen. Zo iemand begrijpt het dus niet.” Als iemand al moeite heeft om maandelijks de touwtjes aan elkaar te knopen of het echt niet redt, is sparen natuurlijk onmogelijk.

Wethouder Joop Slomp ging ook op pad met een deelnemer om tijdens een wandeling van gedachten te wisselen, net als andere aanwezigen. Hij vond de gesprekken mooi en intens.

Cartoons

Tijdens de middag tekende Herman Roozen, Stripmaker des Vaderlands’, cartoons over de inhoud van de middag. Tot slot toonde hij zijn tekeningen, die uitermate in de smaak vielen. Zij gingen exact in op de bewoordingen tijdens deze middag.

Naast de twee bijeenkomsten zijn er vier podcasts opgenomen. Die zijn te beluisteren via Spotify en Anchor.