Coevorden – De VVD diende dinsdagavond in de raadsvergadering een motie over vergroening en mogelijke aansluiting bij het NK Tegelwippen in combinatie met een tegeltaxi (een ophaalservice voor tegels) of de Stichting Steenbreek. De motie werd unaniem gesteund.

“Door de klimaatverandering”, aldus Erik Bonkes van de VVD, “krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals hitte, droogte en zware regenval. Groene tuinen of terreinen laten het water beter in de grond verdwijnen dan via het riool het geval is. Bovendien zorgt een groene tuin of een groen terrein bij hitte voor meer verkoeling en een groene tuin zorgt voor meer biodiversiteit.”

Door middel van de motie wordt het college verzocht om inwoners in beweging te krijgen om hun tuin of terrein te vergroenen door tegels te verwijderen.

Tegelwippen

Eind maart ging het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Tenminste veertig gemeenten strijden tot 30 september in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Het draait vooral om een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. De gewipte tegels kunnen worden aangemeld via de website van het NK Tegelwippen, ook als gemeenten (nog) niet deelnemen. In Drenthe doet nog geen enkele gemeente mee.

Steenbreek

Stichting Steenbreek helpt mensen om de leefomgeving te vergroenen en onnodige verharding tegen te gaan. Er wordt samengewerkt met aangesloten gemeenten, provincies, waterschappen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties. In Drenthe zijn inmiddels vier gemeenten aangesloten. In Nederland doen ruim 160 gemeenten, zes provincies, vijf waterschappen en een woningcorporatie mee. Er zijn vier kernthema’s bij Steenbreek: bioiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid.

Foto: de stand van zaken van medio juni in het NK Tegelwippen.